S-a stins din viață Teodor Stanca, lider al protestelor studențești de la Timișoara, din 1956

Teodor Stanca. Foto: Constantin Duma

Teodor Stanca, fost lider al revoltelor studențești de la Timișoara, din anul 1956, ȋndreptate ȋmpotriva invaziei sovietice din Ungaria, fost deținut politic, s-a stins din viață la vârsta de 90 de ani.

 

Născut în 25 martie 1933, în comuna Coroi, județul Arad, Teodor Stanca era student la Facultatea de Mecanică a Universității Politehnica din Timişoara când au izbucnit protestele studențești antisovietice și la Timișoara, el devenind atunci liderul mişcării studenţeşti din octombrie 1956 de la Timişoara.

Protestul de la Timişoara s-a soldat cu peste 2000 de arestări, urmate apoi de exmatricularea unui număr mare de studenţi, de înlăturarea unor profesori din învățământul universitar şi înfiinţarea unor asociaţii studenţeşti care să supravegheze activităţile studenţilor. Arestările şi exmatriculările au continuat până în 1959. Numărul final al celor deferiţi justiţiei a fost de 30. Pedepsele au variat între trei luni şi opt ani închisoare pentru „agitație publică”, Cele mai mari condamnări le-au primit organizatorii protestelor, Teodor Stanca, Aurel Baghiu și Caius Muţiu, care au fost condamnaşi la câte opt ani închisoare corecţională. Teodor Stanca a fost închis timp de 7 ani în închisorile comuniste de la Timișoara, Gherla, coloniile Salcia, Giurgeni și Periprava, fiind eliberat – ca toți deținuții politici – în februarie 1963, în urma unui decret de graţiere.

Până în 1990 a practicat ingineria. După 1990, Teodor Stanca a fost lider marcant al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, la înființarea căreia contribuise, și deputat PNŢCD în legislatura 1996-2000. În perioada 1991-1995 a fost preşedinte al AFDPR Timiş, între 1994 și 1995 –  preşedinte al CDR Timiş, iar în 1995 a fost vicepreşedintele PNŢCD Timiş.

În 2022 a primit titlul de Cetățean de Onoare al Timișoarei.

Print Friendly, PDF & Email