S-a stins din viață medicul timișorean Viorel Bucuraș

Foto: Augustin Leahu

Azi s-a stins din viață, după o suferință de câțiva ani, medicul Viorel Bucuraș, în vârstă de 61 de ani, fostul șef al Clinicii de Urologie a Spitalului Județean din Timișoara.

 

Anunțul a fost făcut de fiul lui Viorel Bucuraș, Ioan Bucuraș. „Vio a plecat azi dimineață, după o lungă suferință ce l-a ținut legat de pat mai bine de patru ani. Nu mai era cel pe care vi-l amintiți, plin de viață, energic și glumeț. A plecat de atunci în fiecare zi câte puțin. Astăzi s-a eliberat”, a scris Ioan Bucuraș pe pagina sa de Facebook.

În septembrie 2014, medicul Viorel Bucuraș a făcut un stop cardiac în timp ce îi făcea unui pacient o ecografie, la Clinica de Urologie a Spitalului Județean din Timișoara, după ce cu o săptămână înainte fusese gazda unui congres internațional de endourologie. Ulterior i-au fpost depistate probleme neurologice. În toamna aceluiaș an afost transferat la Clinica din Magdeburg, un din landul Saxonia-Anhalt, apoi în mai multe clinici din România.

Născut în 1959, la Braşov, Viorel Bucuraș a absolvit Colegiul Bănăţean, Timişoara, în 1978, iar în 1986, Facultatea de Medicină din Timişoara.

În 1994 devine medic specialist urolog, iar în 1998, medic primar urolog. A fost doctor în Medicină al Universităţii de Medicină „Karl Ruprechts”, din Heidelberg, Germania, din anul 1995, şi al Universităţii de Medicină şi Farmacie Timişoara din anul 2000, după susţinerea Tezei de doctorat cu titlul Nefrectomia laparoscopică.

A avut și o serie de burse în străinătate. Între anii 1994-1995 a făcut 18 luni de pregătire în Clinica Urologică a Universităţii „Karl Ruprechts”, din Heidelberg, Germania, în 1997 – trei săptămâni de pregătire pentru transplant renal la Universitatea din Freiburg, Germania, în 1998 – trei săptămâni de pregătire pentru transplant renal la Spitalul Universitar „GrossHadern”, din München, Germania, apoi, în 1999 – trei luni de pregătire în domeniul transplantului renal la același spital, iar în 1999 – șase săptămâni de pregătire în tratamentul multimodal al litiazei, cu o bursă din partea Royal College Of Surgeons, la Scottish Lithotripsy Center, din Edinburgh, Marea Britanie.

A fost specialist în transplant renal, în chirurgia rinichiului şi suprarenalei și în endourologie înaltă. În ultimii ani ai carierei a fost șef de lucrări la Catedra de Urologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email