Deputat P.S.D. de Timiş Sorin Grindeanu:

“Ruperea U.S.L a deschis calea schimbării în bine a politicii româneşti”

Sorin-GrindeanuDeputatul P.S.D. de Timiş Sorin Grindeanu consideră că politica românească oferă în acest moment serioase semne de schimbare. Aprecierea face parte dintr-o declaraţie politică redactată cu emfază şi care tratează subiectul implicării generaţiei tinere în politică. În cadrul unor consideraţii de ordin general, Sorin Grindeanu face referire la trădarea venită din partea foştilor colegi de alianţă electorală, dar şi la instrumentele reuşitei în politică, la rezistenţa la schimbare şi la accesul relativ dificil al generaţiei tinere înspre primul eşalon al vieţii politice din România.

 

Deputatul P.S.D. Sorin Grindeanu, acuze de trădare cu repetiţie la adresa foştilor colegi din U.S.L.

Deputatul social-democrat de Timiş Sorin Grindeanu a transmis astăzi o declaraţie politică în care face referire la ceea ce apreciază a fi şansa, oferită în premieră, tinerilor politicieni de a se implica activ în politica la nivel înalt. Referindu-se în termeni apreciativi la maniera în care este configurat Cabinetul Ponta 3, deputatul social-democrat anticipează, în baza enumerării unor atribuite de ordin general, dar ale căror efecte sunt dificil cuantificabile, ceea ce prevede a fi “succesul echipei premierului Victor Ponta”. Succes bazat pe o “mutare câştigătoare”, despre care, plasând-o sub semnul unor neprecizate constrângeri, lasă să se înţeleagă că premierul şi-ar fi dorit-o încă din 2012: “Pentru prima dată văd România condusă de un guvern cu o medie de vârstă sinonimă cu înalta performanţă, cu excelenţa, cu reuşita profesională şi academică. Tinereţea este pe val. Inteligenţa, personalitatea şi performanţă anticipează succesul echipei premierului Ponta. Şeful Executivului a reuşit în sfârşit să facă mutarea câştigătoare pe care şi-o dorea încă din 2012, aceea de a promova mai mulţi oameni din generaţia sa”.

Excluzându-se pe sine din categoria politicienilor tineri care s-au lovit de rezistenţa la schimbare în ce priveşte ascensiunea politică, venită din partea celor pe care îi numeşte politicienii din prima generaţie post-revoluţionară, Sorin Grindeanu face referire la constrângerile despre care admite că au stat, vreme de mai bine de 20 de ani, în calea majorităţii colegilor săi de generaţie: „Deşi nu este cazul meu, ani de zile, tinerii în politică au fost activul când a fost vorba de muncă şi implicare şi pasivul când era vorba despre promovare. Ambiţia era hrănită cu promisiunea zilei de mâine. (…) În sfârşit „mâine” este astăzi”.

Deputatul de Timiş îşi completează declaraţia politică, potenţându-şi efectul aprecierilor laudative la adresa structurii cabinetului condus de premierul Victor Ponta cu o declaraţie de loialitate faţă de echipa rezultată în urma a ceea ce desemnează în chip explicit a fi fost „trădarea de care am avut parte”. „Partea bună este că, deşi am fost mulţi, nu am rămas puţini, aşa cum se întâmplă de multe ori, iar trădarea de care am avut parte a avut ca efect doar faptul că am rămas ceva mai puţini decât la început, ca majoritate politică, aici, unde luăm decizii importante şi pentru prezent, şi pentru viitor”, conchide, într-o formulare cu uşoare accente caragialieşti, deputatul Grindeanu, lansând un dublu apel, la schimbare şi la normalitate, întregii clase politice româneşti, dar mai cu seamă generaţiei de politicieni cu care se identifică: „Este momentul nostru, este momentul marii confirmări. În parlament, în guvern, în orice funcţie şi în orice poziţie profesională, trebuie să performăm. Avem o responsabilitate suplimentară, care ne impune să depăşim limitele”.

Deputatul PSD Sorin Grindeanu, în ziua ruperii U.S.L: “Înşelarea încrederii se numeşte simplu trădare” 

Într-o declaraţie politică susţinută în Parlament în chiar ziua în care U.S.L. s-a rupt, Sorin Grindeanu a ţinut să le reamintească colegilor din alianţă că au venit la putere „cu gândul de a schimba România, de a face legi cu care să funcţioneze o democraţie autentică”, susţinând, în plus, că „lucrurile au funcţionat o bună bucată de vreme”. Cu toate acestea, declara el, în ultima perioadă, U.S.L. a reuşit performanţa să se îndepărteze tot mai tare de cel mai important lucru care a coagulat proiectul în 2011, „acel ţel comun care ne-a adus la guvernare, care ne-a oferit o majoritate incontestabilă şi ne-a dat încrederea a milioane de cetăţeni”.

Parlamentarul social-democrat a opinat că membrii U.S.L. au obligaţia să îşi amintească de unde a început şi care era ţinta finală pentru că „ultima perioadă arată foarte clar două posibile direcţii: fie că am uitat ceea ce ne-am propus iniţial, fie că nu ne mai dorim acel lucru – caz care cred eu ca ar fi profund regretabil şi ar aduce prejudicii majore”.

Sorin Grindeanu a ţinut, totodată, să le reaminteasă membrilor U.S.L. că această structură politică a luat naştere „ca o mişcare împotriva duşmanului comun Băsescu. Traian Băsescu, acel preşedinte jucător – premier deghizat în lider absolut – conducător ilegal al acestei ţări (conform celor peste şapte milioane de oameni care au votat pentru demiterea lui la referendum), ţară care în 2012, prin vot, ne-a oferit nouă încrederea şi care a văzut U.S.L. ca pe salvarea din criza servită de guvernarea portocalie în tandem cu preşedintele.”

Deputatul social-democrat a declarat şi că principalul slogan al campaniei U.S.L., „Jos Băsescu!”, a venit la pachet cu „un proiect de ţară, cu o strategie democratică, bazată pe stabilitate, creştere economică, întărirea instituţiilor statului, bunăstare, corectitudine şi bun-simţ”.

Acesta şi-a invitat colegii din Parlament să nu uite că U.S.L. a pornit ca „alianţă pentru România, pentru români”, subliniind că U.S.L. trebuie să rămână aşa: „Haideţi să rămânem de partea bună a istoriei, să continuăm ceea ce am început, să ne ducem misiunea până la capăt, să nu picăm în capcană”.

Sorin Grindeanu a declarat atunci şi că, în ultima perioadă, a constatat că mirajul puterii pare că a şters gradual din orizontul vizual al colegilor săi liberali cel mai important lucru pe care şi l-a propus U.S.L., schimbarea destinului acestei ţări. „Dacă destructurăm ceea ce a funcţionat în ultimii ani ca cea mai serioasă alianţă politică din România, vom avea de pierdut cu toţii, pe toate fronturile. Iar pierderea cea mai mare şi cu consecinţele cele mai grave va fi la capitolul încredere. Înşelarea încrederii se numeşte simplu trădare”, a conchis Sorin Grindeanu.

Print Friendly, PDF & Email