Ruga pentru pace se va auzi şi la Teatrul Maghiar din Timişoara

Foto: Radu Sandovici

În preambulul spectacolului dosztoievskij b@r/reopening, pe scena Teatrului Maghiar de Stat din Timişoara, va fi citit un mesaj al poetei Ana Blandiana transmis în campania Rugă pentru pace.

 

„Cândva Dostoievski a pus întrebarea: «Există oare vreo justificare a păcii, a fericirii noastre şi chiar a armoniei eterne, dacă în numele lor, pentru un fundament mai solid, se va vărsa fie şi cea mai mică lacrimă a unui copil nevinovat?» Şi a răspuns tot el: «Lacrima aceasta nu justifică nici un progres, nici o revoluţie. Nici un război. Ea mereu va cântări mai mult. Doar o mică lacrimă…»” este mesajul citit de poeta Ana Blandiana din Prefața cărții Ultimii martori a scriitoarei Svetlana Aleksievici, născută în Ucraina, câștigătoare a premiului Nobel pentru literatură, mesaj citit în campania Rugă pentru pace, care va fi difuzat, în premieră națională, înaintea spectacolului dosztoievskij b@r/reopening.

Spectacolul #dosztoievskij b@r/reopening va fi jucat luni, 28 februarie, de la ora 19,  în Studioul Franciscan al Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, iar în deschidere va fi difuzat spotul campaniei de solidaritate.

Acest spectacol este un eseu teatral despre conștiință, crimă și vinovăție. „Destructurăm și recompunem, cu mijloace teatrale, mecanisme extreme de validare a iluziilor despre noi înșine, procese  care au făcut din Rodion Romanovici Raskolnikov un ucigaș, pentru a înțelege ce mai înseamnă  conștiința, cum se raportează, intim și personal, oameni de orice vârstă, astăzi, la această noțiune”, explică  regizorul Levente Kocsárdi.

În seara de 5 martie, pe Radioul public și în numeroase săli de spectacol din România va fi transmis același mesaj.

Print Friendly, PDF & Email