Un nou set de promisiuni de campanie

Rovana Plumb anunţă creşterea salariilor bugetarilor, din ianuarie 2015

Rovana PlumbRomânia a depăşit momentul de criză economică, a declarat joi, la Timişoara, ministrul Muncii, Rovana Plumb. Potrivit acesteia, prognoza economică pentru România, estimată a fi în creştere, ar crea premizele unei majorări a salariilor bugetarilor, începând cu 1 ianuarie 2015. Despre valoarea cu care ar putea fi majorate salariilor ministrul nu poate oferi detalii în acest moment.     

 

„2015 va aduce o creştere decentă a salarizării în sistemul bugetar”

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Rovana Plumb, a fost prezentă, joi, în Timiş, pentru a discuta cu autorităţile locale şi judeţene probleme legate de domeniile de competenţă ale ministerului pe care îl conduce. Alături de ea s-au aflat şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, eurocandidatul PC Maria Grapini, dar şi candidatul PSD pentru Colegiul III Timişoara, Florin Bîrsăşteanu şi deputaţii PSD Petru Andea şi Dorel Covaci.  

Rovana Plumb se declară preocupată de situaţia din “judeţul Timişoara”, evocând aspectele pozitive care plasează judeţul pe primul loc la nivel naţional în ce priveşte gradul de ocupare a forţei de muncă. Cu o rată a şomajului de 1,72%, Timişul se situează mult sub media de 5,54% înregistrată la nivel naţional, în 31 martie, după cum a precizat ministrul Rovana Plumb.

Lansându-se ulterior în abordarea unor teme şi subiecte de interes general, aceasta a făcut referire la majorarea salariilor bugetarilor, începând cu 1 ianuarie 2015, precum şi la recalcularea pensiilor, măsură referitor la care a precizat că este o promisiune pe care Guvernul şi-a respectat-o şi care a venit să repare „nedreptăţile comise de guvernarea PDL”. În ce priveşte valoarea cu care se vor majora salariile bugetarilor, nu a putut, însă, oferi informaţii concrete, precizând doar că va fi o „creştere decentă a salarizării în sistemul bugetar” şi că această majorare nu poate fi estimată pe moment, până când vor fi finalizate discuţiile cu instituţiile internaţionale. Dar, a mai adăugat ea, precizând că declaraţiile sale reflectă realităţi şi nu se înscriu în cadrul unei retorici de campanie, creşterea salariilor bugetarilor se conturează ca premisă, întrucât economia se situează „pe un trend ascendent”. „Avem 3,8% creştere economică pe primul trimestru din acest an faţă de trimestrul I din 2013 şi s-a înregistrat o rată de creştere a câştigului mediu salarial de 5,5%, faţă de perioada similară din anul 2013”, a precizat Rovana Plumb, care a adăugat şi că, potrivit statisticilor oficiale, a crescut puterea de cumpărare, raportat la acelaşi interval, cu 4,5%, în vreme ce rata inflaţiei ar fi crescut cu doar 1,1%.

În ceea ce priveşte dinamica locurilor de muncă, ministrul susţine că anul 2013 a însemnat o creştere cu 78.000 a numărului de locuri de muncă, faţă de cele 140.000 de disponibilizări făcute în 2011.

„Rolul social al statului trebuie accentuat”

Referitor la măsurile pe care le are în vedere pentru revitalizarea sectorului economiei sociale, Rovana Plumb a precizat că va fi lansat, în iunie, un program adresat sectorului economic, care va permite atragerea a aproximativ 200 de milioane de euro, din fonduri europene, sumă care ar putea genera o creştere cu aproximativ 100.000 a numărului de locuri de muncă din domeniul serviciilor sociale.

Statul trebuie să manifeste grijă faţă de categoriile sociale vulnerabile”, a precizat ministrul, vorbind despre percepţia sa în ce priveşte „rolul social al statului” şi despre faptul că lucrătorii sociali implicaţi în îngrijirea persoanelor vârstnice sau a persoanelor cu dizabilităţi pot urma modele funcţionale în sistemele de protecţie socială ale altor state europene, acolo unde aceştia îşi desfăşoară activitatea la domiciliul persoanei care are nevoie.

În ceea ce priveşte alocaţia de stat pentru creşterea copiilor, ministrul Muncii a precizat că se preconizează creşterea acesteia, tot de la începutul anului viitor, urmând să se aplice criterii de stabilire care vor ţine cont de vârstă şi de veniturile familiei care are în îngrijire copilul.

Referindu-se la tendinţele de relaxare a cadrului care defineşte, în UE, noţiunea de familie, Rovana Plumb a precizat că, în accepţiunea sa, „familia este cea tradiţională”, aşa cum este definită ea în percepţia creştină, formată din părinţi de sexe diferite, admiţând însă că, la nivel de UE, „există puncte de vedere diferite şi o diversitate de valori la care membrii U.E. se raportează”. Şi a precizat că “UE trebuie percepută ca fiind o uniune a valorilor”, în cadrul cărora, a apreciat ministrul Muncii, trebuie să primeze „solidaritatea, echitatea şi dezvoltarea normală”.

Cât despre modalitatea de abordare a problemelor economice la nivel european, Rovana Plumb a precizat că Socialiştii europeni propun un model economic bazat pe „creşterea sustenabilă şi inteligentă”, opunându-se, în acest sens, modelului de austeritate „multiplicat la nivelul statelor membre de Popularii europeni”.

În context, ministrul Rovana Plumb a apreciat drept „măsuri îndreptate împotriva propriei ţări şi a propriilor cetăţeni” măsurile luate în timpul guvernării PDL şi a opinat că aceste măsuri de austeritate au contribuit la „creşterea polarizării sociale şi la adâncirea diferenţelor între categoriile sociale”. Dar, a mai adăugat Rovana Plumb, dat fiind faptul că instituţiile de prognoză de la nivel internaţional prevăd, pentru anul viitor, o creştere economică de 4%, se poate spune că „în România s-a sfârşit această criză”.      

Ministrul Muncii a mai informat, succint, şi despre hotărârea adoptată în şedinţa de Guvern de la începutul acestei săptămâni, referitoare la aprobarea pensionării asistenţilor medicali generalişti şi a moaşelor la vârsta de 65 de ani. Rovana Plumb a precizat că această măsură a fost luată după consultările care au avut loc cu factori de decizie din sectorul sanitar, inclusiv cu reprezentanţii sindicatului Sanitas. Dar, a mai precizat ministrul, pensionarea cadrelor medicale cu pregătire medie poate avea loc în continuare şi la cerere, potrivit Legii Pensiilor, 263/2010, aflate în vigoare.

În plus, a mai informat ministrul Muncii, referindu-se la aspecte ce ţin de egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi şi la aspecte ce ţin de reglementarea problemei violenţei domestice, Guvernul şi-a dat recent acordul, mandatând-o pe Rovana Plumb ca semnatară, pentru semnarea de către România a Convenţiei Internaţionale privind Lupta împotriva Violenţei Domestice (Convenţia de la Instanbul), care îi va permite României schimburi de experienţă pe această temă cu alte ţări, inclusiv statele nordice, referitor la care ministrul a apreciat că „au experienţă în acest sens”.

Maria Grapini: „Cele un milion de locuri de muncă promise în campania din 2012 de USL vor fi create pe pincipiul bulgărelui de zăpadă”

Maria GrapiniMai vocală chiar decât ministrul Muncii, Rovana Plumb, în a argumenta cauza eficienţei măsurilor şi strategiei economice a cabinetului condus de premierul Victor Ponta s-a dovedit a fi eurocandidatul PC Maria Grapini.

Referindu-se la neîndeplinirea promisiunii USL, din decembrie 2012, că vor fi create un milion de noi locuri de muncă, Maria Grapini a precizat că acest gen de măsuri funcţionează „pe principiul bulgărelui de zăpadă” şi a apreciat că ele nu trebuie evaluate, printr-un calcul simplu, cu raportare doar la cei doi ani care s-au scurs de la preluarea puterii de către guvernul condus de Victor Ponta.

În plus, Maria Grapini a precizat şi că strategia USL a presupus o evaluare a situaţiei pe termen lung, vizând un model de „dezvoltare exponenţială”.

Print Friendly, PDF & Email