Romanian Chamber Orchestra, în turneu alături de dirijorul Cristian Măcelaru

Foto: Romanian Chamber Orchestra

După o serie de masterclasses și un concert extraordinar cu 11 dirijori de pe patru continente, pregătiți de maestrul Cristian Măcelaru, Romanian Chamber Orchestra se pregătește de turneu. Concertul de deschidere a turneului va avea loc la Timișoara, în 1 iunie.

 

În concertul de deschidere al turneului Romanian Chamber Orchestra va fi interpretată lucrarea unui compozitor ucrainean, Valentin Silvestrov, Silent Music, ca un tribut adus acestuia. La conducerea orchestrei se va afla maestrul Cristian Măcelaru, recunoscut pe plan mondial drept unul din cei mai importanți dirijori ai generației sale, director muzical al Orchestrei Naționale a Franței, dirijor principal al WDR Sinfonieorchester Köln și director artistic al Festivalului Internațional “George Enescu”.

Cristian Măcelaru. Foto: Foto Joern Neumann

Concertul îl va avea ca solist, la vioară, pe Sebastian Bohren, din Elveţia, iar concertmaistru, pe violonistul Alexandru Tomescu.

Repertoriul propus pentru această ediție, spun reprezentanţii Romanian Chamber Orchestra, este în consonanță cu provocările cu care societatea globală se confruntă în această perioadă: război, boală, nesiguranță, dar, totodată, oferă o perspectivă luminoasă asupra unui viitor posibil, prin accentele optimiste ale repertoriului: P. I. Ceaikovski – Souvenir de Florence, F. Martin –  Polyptyque, V. Silvestrov – Silent Music, D. Shostakovich – Kammersymphonie op. 110a.

„Ne aflăm în timpuri foarte diferite de cele în care am început proiectul. Din punct de vedere geo-politic, România e plasată într-un conflict tragic. Înainte de această ediție, ultimele două au fost realizate în pandemie, cu toate provocările pe care le-a adus această perioadă. Acum însă, în acest context, rolul artistului în societate se schimbă. Eu vreau să arăt lumii pașii pe care trebuie să îi facă pentru a ajunge la pace. Și pentru asta, muzica are rol de vindecător. Iar acest rol este tot mai important azi”, declară dirijorul Cristian Măcelaru.

„Războiul început recent în Ucraina a zguduit întreaga lume, iar milioane de ucraineni au fost nevoiți să-și părăsească țara pentru a se refugia. Unul dintre aceștia este Valentin Silvestrov, unul dintre cei mai renumiți compozitori ucraineni carem la 84 de anim a fugit traversând aproape orb drumuri întunecate, păduri și câmpuri, pentru a ajunge în 8 martie 2022 la Berlin. Am inclus în programul turneului lucrarea sa, intitulată «Silent Music», scrisă pentru orchestră de coarde în 2002, și care este o succesiune de trei piese scurte, intitulate «Valsul momentului», «Serenadă de seară» și «Momente de serenadă»”, declară Cristian Andriș, director artistic al Romanian Chamber Orchestra.

Sursă foto: Facebook Alexandru Tomescu

În timpul tulburărilor politice din Ucraina, aminteşte el, Valentin Silvestrov a folosit mijloace muzicale pentru a lupta pentru țara sa, compunând numeroase coruri, Imnuri Majdan și Rugăciuni pentru Ucraina. „Când vorbim, noi folosim cuvinte, dar și frecvențe. Chiar dacă am elimina cuvintele dintr-o frază, frecvența din spate tot rămâne, ca o muzică. Pe care, în funcție de ton, o poți înțelege. Ei bine, muzica este acea frecvență din spatele poveștilor compozitorilor, pe care fiecare ascultător o umple cu propria poveste, după felul în care povestea lui rezonează cu acea frecvență. Și, de aceea, muzica unește. Când unim două note, spunem că realizăm un «legato». Dar, ca să faci muzică, trebuie să legi celulă cu celulă. Deci, cel mai important lucru pentru un muzician este să unească. Culturi diferite, povești diferite, aspirații diferite. Noi suntem emițătorii de frecvențe, pe care fiecare își construiește propria poveste”, mai spune Cristian Andriș.

Turneul Romanian Chamber Orchestra – Proiect finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte – include concerte la Timișoara (Sala Capitol a Filarmonicii “Banatul”, 1 iunie, ora 19), Lugoj (Teatrul Municipal “Traian Grozăvescu”, 2 iunie, ora 19), Hunedoara (Castelul Corvinilor, Sala Dietei, 3 iunie, ora 19) şi în localitatea Brugg, din Elveția (Reformierte Kirche Brugg, 5 iunie, ora 17).

Biletele pentru concertul din 1 iunie, de la Sala Capitol, sunt disponibile pe platforma Entertix și, în limita biletelor rămase nevândute, ele vor putea fi achiziționate și de la intrarea în concert, începând cu ora 17.30. Pentru concertul care va avea loc în 2 iunie, la Lugoj, biletele sunt gratuite și pot fi rezervate pe aceeași platformă.

Concertul de deschidere a turneului Romanian Chamber Orchestra începe pe 1 iunie, de Ziua Copilului. „Pentru că susținem educația, orice copil care vine la concert și însoțitorul lui vor intra gratuit”, transmit organizatorii. Cei interesaţi trebuie doar să trimită un e-mail pentru rezervarea locurilor la adresa office.romanianchamberorchestra@gmail.com, până la data de 31 mai inclusiv. Vârsta copiilor trebuie să fie de peste şapte ani.

Sebastian Bohren. Foto: Moreno Gardenghi

Romanian Chamber Orchestra a fost înființată în 2019 și îi are ca directori artistici pe violonistul Alexandru Tomescu și pe violistul Cristian Andriș, în timp ce dirijorul ansamblului este maestrul Cristian Măcelaru. Ansamblul reunește 22 de muzicieni români care fac performanță atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii.

„Eu văd Romanian Chamber Orchestra ca pe o echipă națională a muzicienilor, cu maestrul Cristian Măcelaru pe post de antrenor. În plus, mulți dintre noi cântăm pe instrumente foarte valoroase, care ne ajută să avem un sunet de ansamblu aparte. Dincolo de valoarea muzicienilor, care fac parte din cele mai importante orchestre ale lumii, pe termen lung, ne propunem să cântăm în toate colțurile țării, dar și să reprezentăm cu succes România în afara granițelor țării”, afirmă Cristian Andriș.

La rândul său, dirijorul Cristian Măcelaru spune că speră că Romanian Chamber Orchestra va continua să implice cât mai mult tinerii muzicieni români și şi tineri dirijori din toate colțurile lumii. „Prin acest proiect, putem să arătăm lumii întregi frumusețea artei și a culturii care există în România. Am descoperit, de-a lungul anilor, că nu putem vinde un brand național decât dacă și cei din țară îl iubesc la fel de mult. Dacă îl simt ca pe ceva al lor. Acest proiect are în nume cuvântul «Romanian». E «Romanian Chamber Orchestra», nu orice orchestră. Se declară ca fiind un brand românesc și este foarte legat de identitatea noastră ca români”, mai spune Cristian Măcelaru.

 

Citiţi şi: 

Print Friendly, PDF & Email