România pierde exporturi de un miliard de euro pentru că nu are suficiente cusătoare şi ţesătoare

CusatoreasaMulte românce consideră că este ruşinos să lucreze ca ţesătoare sau cusătoare, iar deficitul de personal rezultat în acest sector face ca România să piardă anual contracte de export de textile de un miliard de euro, declară ministrul Maria Grapini.

„Din păcate începem să pierdem cusătoarele şi ţesătoarele, pentru că ies la pensie şi altele în loc nu se mai angajează, considerând că a fi cusătoare este ceva ruşinos. Se pierd contracte foarte multe, avem solicitări de contracte de confecţii, de la confecţii de copii până la confecţii de textile de casă, lenjerii de pat, şi se refuză de către firme pentru că nu au oameni. Ştiu sigur şi companii din Timişoara sau din grupul de companii ale mele care au respins foarte multe contracte din lipsă de oameni”, spune, citat de Mediafax, ministrul delegat pentru I.M.M., Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, care a înfiinţat şi condus mai multe afaceri în domeniul textil. Aceasta afirmă că, în momentul de faţă, nu mai sunt femei care să coasă. Meseria de cusător, spune ea, este extrem de delicată şi necesită calităţi pur şi simplu native. Le şi capeţi cu timpul, dar este o meserie obositoare: Amândouă meseriile, de cusătoare sau ţesătoare, sunt pe cale de dispariţie, nu se mai angajează, nu se mai duc la şcoală, ca să fie ţesătoare”.

Maria GrapiniDacă în anul 1990 lucrau în industria textilă aproape un milion de oameni, acum mai sunt circa 200.000 de angajaţi. „Industria exportă în jur de cinci miliarde de euro pe an. Scăderea personalului în industrie a fost determinată şi de retehnologizare, dar tot există deficit de personal. La aceste aproape cinci miliarde de euro export, România cu siguranţă ar mai putea adăuga încă un miliard de euro dacă ar avea oameni”, declară Maria Grapini.

Aceasta apreciază că este nevoie în piaţă de minimum 100.000 de oameni pregătiţi pe toate nivelurile, de la cusătoare, ţesătoare, vopsitori, lăcătuş care întreţine maşina, până la tehnician şi inginer textilist.

Exporturile totale de bunuri al României au fost de 45 de miliarde de euro în 2012 şi de 41,2 miliarde de euro după primele zece luni din 2013.

 

Print Friendly, PDF & Email