România participă la Trident Juncture 15, cel mai mare exerciţiu militar al NATO, de la încheierea Războiului Rece

În premieră, NATO se antrenează şi pentru a contracara efectele manipulării mediatice

Trident Juncture (2) Foto NATOArmata României participă, în perioada 21 octombrie – 6 noiembrie, cu trupe în teren, la exerciţiul multinaţional Trident Juncture 15 – TRJE 15, care are loc în San Gregorio, Spania. Acesta este cel mai mai mare exerciţiu militar de la încheierea Războiului Rece.

 

Forţele Terestre române sunt reprezentate la Trident Juncture 15 de 75 de militari – un pluton de cercetare din cadrul Batalionului 528 Cercetare „Vlad Ţepeş” care va executa, împreună cu structuri similare din Armatele belgiană şi spaniolă, infiltrări în dispozitivul inamicului, pentru culegerea de date şi informaţii despre forţele acestuia, şi un pluton de decontaminare Radiologică, Biologică şi Chimică din Batalionul 202 Apărare „General Gheorghe Teleman”, care va avea ca misiuni decontaminarea personalului, tehnicii, echipamentelor şi terenului. De asemenea, Centrul de operaţii psihologice este reprezentat la exerciţiul din Spania de trei echipe tactice.

Exerciţiul multinaţional Trident Juncture15 – desfăşurat de Alianţa Nord-Atlantică, în perioada 3 octombrie – 6 noiembrie, în Italia, Norvegia, Portugalia şi Spania – vizează evaluarea şi certificarea structurilor participante la Forţa de Răspuns a NATO, pentru anul 2016, anunţă oficiali ai NATO. Forţa de Răspuns a NATO este constituită dintr-un pachet de forţe întrunite, multinaţionale, rapid dislocabile, pregătite, antrenate şi certificate pentru îndeplinirea misiunilor încredinţate.

Prima fază a Trident Juncture 2015 a avut lor în perioada 3 – 6 octombrie, în Norvegia, fiind o acţiune desfăşurată ca un exerciţiu de comandament. Faza a doua se desfăşoară între 21 octombrie şi 6 noiembrie, ca un exerciţiu cu trupe în teren, în Italia, Portugalia şi Spania.

Trident Juncture 2015 este, potrivit NATO, cel mai mai mare exerciţiu militar de la încheierea Războiului Rece. Operațiunile implică 36.000 de militari din 33 de ţări membre şi partenere şi se desfăşoară pe mare, pe uscat şi în aer, în mai multe locații din Italia, Spania, Portugalia, din Marea Mediterană şi din Oceanul Atlantic.

Trident Juncture 15 este un exercițiu computerizat, un exercițiu de post de comandă, urmat de două săptămâni de antrenamente reale, anunţă oficialii MApN. Aceştia mai spun că exercițiul se bazează pe un scenariu fictiv, denumit „Sorotan”, realizat sub comanda generalului maior german Reinhard Wolski, comandantul Joint Warfare Centre, care a conceput scenariul pentru a pregăti condițiile de îndeplinire a obiectivelor de antrenament ale exercițiului și pentru testarea și evaluarea capacităților NATO de a face față noilor provocări, până în anul 2020.

Oficialii MapN mai transmit că, pentru a crea un scenariu global (un mediu sintetic) care să descrie o situație foarte complexă și foarte instabilă, au fost folosite infrastructură și informații atât din zona politică, cât şi din zonele militară, economică și socială: „În timp ce instabilitatea politică crește, tensiunile etnice și provocările socio-economice persistente culminează cu invadarea flagrantă a teritoriului unui stat de către altul. În cele din urmă, criza conduce la o operațiune de răspuns sub Capitolul VII al Cartei ONU (nu sub incidența articolului V al Tratatului NATO), mandatată de ONU și condusă de NATO, într-o regiune situată departe de granițele NATO”.

Sorotan stabilește o gamă largă de amenințări convenționale și neconvenționale la nivelul întregului act de guvernare, care au drept scop subminarea puterii NATO la nivel tactic, operațional şi de strategie de război. Pentru a proteja şi apăra statul mai slab împotriva adversarului regional, şi asta, cu o mare putere de adaptare, au fost stabilite mai multe tipuri de acțiuni: război de coaliție de mare intensitate, acţiuni de combatere a amenințărilor hibride de război şi a altor tactici noi de război, constituirea teatrului de apărare împotriva rachetelor balistice, desfăşurarea de operațiuni de apărare cibernetică, expertiză și consiliere în apărare chimică, biologică și radiologică, acţiuni pentru combaterea violenței împotriva populației civile, pentru protejarea copiilor și prevenirea violenței de gen, pentru rezolvarea crizelor umanitare, pentru utilizarea soft power și a diplomației publice şi, nu în ultimul rând, pentru contracararea efectelor produse de informații înșelătoare difuzate în media, adică ale manipulării.

Sorotan va pune Forța de Răspuns a NATO la cea mai mare încercare simulată din istorie, care să permită NATO contracararea în mod eficient a amenințărilor la adresa securității contemporane, precum și evaluarea și identificarea viitoarelor cerințe. În plus, acest scenariu va permite testarea Inițiativei Forțelor Conectate şi a abordării extensive de gestionare a crizelor, reunind diverse organizații militare si civile, pentru a planifica si efectua toate etapele unei operațiuni multinaționale de răspuns la criză, cu scopul de a ajunge la un deznodământ comun pe teren”, mai transmit reprezentanţii MApN.

Print Friendly, PDF & Email