România intră în carantină, anunță președintele Klaus Iohannis

Foto: Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat azi că se va intra în carantină totală și că Armata va suplimenta personalul de ordine publică prezent pe străzi în contextul restricţiilor pentru limitarea transmiterii Covid-19. Noile restricţii vor intra în vigoare de mâine.

 

Președintele Klaus Iohannis anunță că a convocat azi o ședință de lucru la care au participat prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul de Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Victor Costache, și ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ședință în cadrul căreia a fost evaluată situația creată de epidemia de noul Coronavirus, „care devine din ce în ce mai complexă”.

Am convenit că este nevoie de măsuri suplimentare pentru a fi în situația să îngrădim, să încetinim răspândirea infecției.

Astfel, se vor introduce noi restricții de circulație și noi restricții pentru români, în sensul că ce a fost până acum o recomandare devine obligație, după principiul «stăm acasă». Evident că oamenii pot ieși ca să meargă la serviciu și să se întoarcă de la serviciu, să iasă să își facă cumpărăturile absolut necesare de alimente de pe-o zi pe alta. Însă aceste restricții devin obligații!

Am convenit totodată ca în această perioadă să pregătim pentru persoanele care sunt în carantină sau în izolare măsuri de supraveghere electronică, fiindcă este absolută nevoie ca aceste măsuri să fie respectate integral.

În afară de aceste chestiuni, am convenit să folosim și Armata, pentru a gestiona mai bine situațiile create în teren. În acest fel, Armata va pune la dispoziție personal care va veni să suplimenteze forțele de ordine publică, Jandarmerie și Poliție.

Un punct foarte special – țin neapărat să-l mai menționez –, persoanele cele mai vulnerabile sunt persoanele peste 65 de ani. Este evident că avem nevoie de măsuri speciale, dar și de restricții speciale. Și, astfel, pentru a proteja persoanele peste 65, pentru aceste persoane se vor introduce restricții speciale, în sensul că vor trebui, în interesul lor propriu, să stea practic tot timpul acasă.

Aceste restricții, pe care tocmai le-am menționat, vor fi prelucrate în cursul zilei de astăzi într-o ordonanță militară, ordonanță militară care se va finaliza până la sfârșitul acestei zile. Și restricțiile, dragi români, vor intra în vigoare începând de mâine”, se arată în declarația președintelui României.

Klaus Iohannis declară că au fost discutate și alte măsuri care se cer luate, fie prin Ordonanțe de urgență ale Guvernului, fie prin Hotărâri ale Guvernului, fie prin ordine militare.

Print Friendly, PDF & Email