România are, în continuare, cea mai mare rată a deceselor în accidente rutiere din U.E.

ACCIDENT - ZAMRata deceselor în accidente rutiere produse anul trecut în România, 92 de morţi la un milion de locuitori, a scăzut cu 9% faţă de 2012, însă este, în continuare, cea mai ridicată din UE, unde media acestui indicator este 52.

 

Începând din 2010, rata deceselor în accidente rutiere a fost în continuă scădere la nivelul României: 117, în 2010, 101, în 2012 şi 92, în 2013, anunţă Comisia Europeană, citată de Mediafax. În ciuda scăderii cu 9 procente de anul trecut faţă de 2012, faţă de media europeană de 8%, acest indicator plasează România pe primul loc în UE, cu cel mai mare număr de decese la un milion de locuitori. România s-a aflat pe primul loc din U.E. la acest capitol şi în 2010 şi 2012.

„Sunt necesare în continuare eforturi pentru reducerea numărului lor (al deceselor – n.r.), deoarece acesta este aproape dublu faţă de media europeană (92 de cazuri la un milion de locuitori în România, comparativ cu în medie 52 de astfel de cazuri la nivel de U.E.)”, subliniază reprezentanţii C.E., într-o centralizare dată publicităţii la începutul acestei săptămâni. În acest clasament, România este urmată de Polonia şi Luxemburg – ambele cu 87, la polul opus situându-se Suedia şi Marea Britanie, cu 28 şi, respectiv, 29 de decese la un milion de locuitori. Marea majoritate a cazurilor înregistrate în România, peste 60%, au avut loc în mediul urban.

U.E. a stabilit un plan de acţiune în domeniul siguranţei rutiere pentru perioada 2011 – 2020, plan axat pe îmbunătăţirea, în acelaşi timp, a infrastructurii rutiere, vehiculelor şi, nu în ultimul rând, a comportamentului participanţilor la trafic. În cadrul acestuia, se publică în fiecare an date statistice privind evoluţia principalilor indicatori referitori la siguranţa rutieră.

La nivelul U.E., prin scăderea cu 17% a deceselor rutiere începând cu 2010, au fost salvate aproximativ 9.000 de vieţi, potrivit C.E.

Print Friendly, PDF & Email