Un parlamentar PNL de Timiş acuză eșecul de proporții al Guvernului Ponta în absorbţia fondurilor UE

România a absorbit 9,9 miliarde de euro, dintr-un total de 19 miliarde de euro, pus la dispoziţie de UE

Cornel SamartineanRomânia are cea mai scăzută rată de utilizare a fondurilor europene și este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la investiții în educație, sănătate și infrastructură, avertizează un parlamentar liberal de Timiş.

 

Cu patru luni înainte de închiderea exerciţiului financiar 2007 – 2013, România este abia la jumătatea drumului, dat fiind că a luat de la Bruxelles doar 9,9 miliarde de euro fonduri structurale, dintr-un total de 19 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o rată de absorbţie de 52%, , atrage atenţia deputatul PNL de Timiş Cornel Sămărtimean.

Acesta mai spune că, până la finalul lunii august, România a trimis cereri de rambursare de 10,7 miliarde de euro, „ceea ce arată că avem facturi doar pentru aceste sume şi este puţin probabil ca, în patru luni, să mai putem cheltui mare lucru pentru a pretinde să ni se ramburseze sume substanţiale”.

În august, României i-au fost rambursate 146 de milioane de euro, adică 0,7% din întreaga sumă pusă la dispoziţie de UE, în exerciţiul financiar 2007 – 2013. Asta, în timp ce a transmis spre decontare facturi de doar 137 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că, de fapt, proiectele sunt blocate.

De la începutul anului şi până la finalul lunii iulie, mai spune Cornel Sămărtinean, bugetul Statului a cheltuit cu programe în care sunt implicaţi banii europeni 7,5 miliarde de lei, o sumă în creştere cu 33% faţă de cea de anul trecut, înregistrând un plus 1,8 miliarde de lei). De asemenea, bugetul consolidat a primit, în primele şapte luni din an, de la Bruxelles rambursări de 5,2 miliarde de lei, în creştere cu 1,8 miliarde de lei (un plus de 52%), ceea ce arată că, dacă bugetul cheltuieşte şi primeşte mai mulţi bani.

Guvernul Ponta s-a lăudat cu un excedent bugetar record, în primele şapte luni, de 1% din PIB. Guvernările Ponta au redus investiţiile din buget de la 4,2% cât erau în 2011 la 3,3% din PIB în 2012, 2,9% din PIB în 2013 şi 2,5% în 2014. În plus, în anul 2015, investiţiile statului din buget sunt la nivelul cel mai scăzut din ultimii zece ani”, atrage atenţia Cornel Sămărtinean.

Adăugând că, în condițiile în care suntem la începutul lunii octombrie, este imposibil să se mai ajungă în decembrie la absorbţia a 80% din fonduri, așa cum a promis Guvernul Ponta. Şi atrage atenţia că această situaţie se va reflecta în starea drumurilor, a infrastructurii de apă, în micile afaceri. „Pentru o ţară ca România, şapte – opt miliarde de euro în investiţii, bani pe cale să se piardă, ar fi însemnat enorm. Situaţia prezentă va reflecta în viitor în potenţialul de creştere economică, mult diminuat prin neefectuarea investiţiilor. La final de exerciţiu financiar nu mai există forţa pentru a schimba major lucrurile. Efortul pe care România ar fi trebuit să-l facă anul acesta, cheltuind în proiecte cu fonduri europene şi aşteptând apoi rambursările, nu a fost pe măsura nevoilor şi, oricum, s-ar fi putut dovedi tardiv pentru că proiectele în care sunt implicaţi şi banii statului, şi banii de la UE sunt proiecte majore de investiţii”, afirmă deputatul liberal. Susţinând că, acum, Statul, prin instituţiile pe care le coordonează, este în pericol să piardă miliarde de euro:1,8 miliarde de euro de la proiectele de infrastructură şi autostrăzi şi 2,2 miliarde de euro de la proiectele de mediu.

Asistăm la o cârpeală din partea unui premier și a unui ministru care au pierdut contactul cu realitatea. Premierul Ponta trebuie să îşi asume răspunderea pentru abandonarea de facto a priorităţii absorbţiei fondurilor europene, prin numirea în fruntea acestui portofoliu a unei persoane fără experienţă în domeniu, chiar în momentul în care trebuie clarificată situaţia pierderii de fonduri importante din bugetul 2007 – 2013”, spune Cornel Sămărtinean. Asta, în condiţiile în care absorbția fondurilor europene ar fi trebuit să fie o prioritate zero a Guvernului Victor Ponta, întrucât este un instrument facil de recuperare a decalajelor de dezvoltare față de restul țărilor din UE, și implicit, de atingere a bunăstării la care aspiră România.”Realitatea ne demonstrează însă că se conturează un eșec de proporții al Guvernului Ponta  în absorbţia fondurilor UE,eșec de care actuala guvernare este responsabilă și pe care trebuie să și-l asume”, concluzionează deputatul PNL Cornel Sămărtinean.

Print Friendly, PDF & Email