Revoluţionarii din Timişoara vor mai primi indemnizaţii

revolutionariIndemnizaţiile pentru revoluţionari vor fi acordate doar celor care, la Revoluţie, au participat la acţiuni de stradă în Bucureşti, Timişoara, Caransebeş, Sibiu, Cugir, Lugoj, Târgu Mureş şi Clu Napoca, ceilalţi fiind obligaţi să prezinte documente emise de către Parchet sau să conteste procedura.

 

Decizia a fost luată, marţi, de Guvern, după ce, la sfârşitul anului trecut, Executivul a introdus un nou titlu de revoluţionar, cel de „luptător cu rol determinant” şi a decis că indemnizaţii vor fi acordate doar persoanelor care obţin un nou certificat care să le ateste şi această calitate, anunţă Mediafax. Apoi, după câteva zile, şi-au dat seama că OUG privind modificarea Legii recunoştinţei necesită modificări.

Titul de „luptător cu rol determinant”, pe baza căruia mai poate fi obţinută indemnizaţia lunară, nu este însă acordat decât celor care, în perioada 14 – 22 Decembrie 1989, au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, dar doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului Nicolae Ceauşescu.

Printr-o hotărâre aprobată în şedinţa de marţi, Guvernul a stabilit că doar localităţile Timişoara, Caransebeş, Sibiu, Cugir, Lugoj, Târgu Mureş, Cluj Napoca şi Bucureşti pot fi considerate cele care, în urma confruntărilor cu forţele de represiune, au fost ucise, rănite sau reţinute persoane până la fuga dictatorului. Argumentul Guvernului este că, potrivit datelor oficiale de la Procuratura Generală – Direcţia Procuraturilor Militare şi de la IRR, în perioada 16 – 22 Decembrie 1989 doar în aceste localităţi au fost ucise persoane.

„Pentru alte localităţi care nu se regăsesc printre cele enumerate, dar în care, în urma confruntărilor cu forţele de represiune, au fost ucise, rănite sau reţinute persoane până la fuga dictatorului, s-a introdus o modalitate de determinare a acestora prin atestare din acte normative emise în acest sens sau documente oficiale eliberate de Parchetul General”, mai transmite Guvernul.

În noile reglementări, momentul „fuga dictatorului” a fost stabilit ca fiind ziua de 22 Decembrie 1989, ora 12.10, luând în considerare vechea formă a legislaţiei secundare cu privire la diferenţierea etapelor revoluţiei, precum şi documente oficiale şi documentare realizate în legătură cu această perioadă.

Persoanele nemulţumite şi care nu au obţinut noul certificat de revoluţionar pot face contestaţie la comisia parlamentară constituită în acest scop, în termen de maximum 30 de zile de la data comunicării soluţiei. Termenul de 30 de zile este termen de decădere doar pentru depunerea contestaţiilor la comisie şi nu exclude posibilitatea aplicării normelor de drept comun, cu posiblitatea acţiunii în justiţie.

Guvernul arată însă că, titlul de „luptător cu rol determinant” este acordat în scopul de a face diferenţa între persoanele care s-au remarcat prin fapte deosebite, prin care şi-au pus viaţa în pericol, având un rol determinant şi decisiv prin contribuţia la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din decembrie 1989, în localităţile menţionate.

Totodată, noile reglementări creează cadrul legal pentru persoanele care au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 şi care nu deţineau certificate, să depună cereri pentru dobândirea acestora.

La finele anului trecut, Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, că revoluţionarii care, în Decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri de oameni, construind şi menţinând baricade împotriva forţelor regimului comunist, vor fi obligaţi să obţină noi certificate prin care să ateste că au avut „un rol determinant” la Revoluţie, pentru indemnizaţii.

Iniţial, Guvernul a decis să amâne pentru următorii doi ani, până în 2017, plata indemnizaţiilor reparatorii la care au dreptul revoluţionarii, dar ulterior ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a afirmat că a fost o greşeală a Ministerului Finanţelor şi că la Monitorul Oficial va fi transmisă o erată. Erata a fost transmisă şi publicată în Monitorul Oficial, dar Executivul a intervenit cu o ordonanţă de urgenţă, stabilind că acei revoluţionari care au condus grupuri de oameni şi au ridica baricade trebuie să obţină un nou certificat care să le ateste meritele.

Urmare a acestei decizii, sute de revoluţionari au protestat în faţa Guvernului, solicitând retragerea ordonanţei de urgenţă prin care ei sunt obligaţi să obţină noi certificate prin care să ateste că au avut „un rol determinant” la Revoluţie, iar ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, afirma, după ce s-a întâlnit cu aceştia pentru a-i convinge să renunţe la proteste, că ordonanţa conţine „aberaţii” şi „erori materiale”, „erori impardonabile” şi că va solicita eliminarea acestor prevederi din actul normativ. Liviu Pop a susţinut anterior că retragerea OUG nu poate fi operabilă, însă, în Parlament, pe traseul legislativ, se vor putea face „eventuale corecturi”.

Print Friendly, PDF & Email