„Revolta”, primul spectacol de balet despre Decembrie 1989, jucat la Timişoara

La 30 de ani după Revoluția Română din decembrie 1989, Regal de Balet vine la Timișoara cu o reprezentație specială a primului spectacol de balet despre evenimentele din 1989, numit Revolta.

 

Pentru prima dată, trăirile și luptele interioare ale românilor au fost transpuse în pași de dans, în primul spectacol de balet neoclasic și contemporan, Revolta. Spectacolul în două acte, semnat de coregrafii Vanda Ștefănescu și Gigi Căciuleanu, îi are printre protagoniști pe actorii Maia Morgenstern și Ion Caramitru.

După București, spectacolul Revolta ajunge la Timișoara, într-o singură reprezentație, pe 16 decembrie, de la ora 19.30, pe scena Operei Naționale Române din Timișoara. Publicul spectator va asista la o altfel de oră de istorie, care va pune față în față trecutul și prezentul României.

Acest spectacol-eveniment va fi deschis de actorul Ion Caramitru, personaj central al evenimentelor din decembrie 1989, care au dus la căderea regimului comunist. El va deschide acest spectacol cu un discurs rostit în fața Camerelor Comunelor în Londra anului 1992, la inițiativa domnului Mark Fisher și alături de Günther Grass și Umberto Eco.

Semnată de tânăra coregrafă Vanda Ștefănescu, prima parte a baletului pune sub lumina reflectoarelor Revoluția Română din 1989, cu toate momentele sale tragice, dar și cu nota de optimism pentru un viitor mai bun. „Eram foarte mică în momentul Revoluției Române. Unii dintre dansatorii de pe scenă nici nu au fost născuți atunci. De aceea, am construit povestea revoltei cu ajutorul imaginarului, din spusele părinților și a persoanelor care au trăit acele vremuri. Spectacolul e și un omagiu adus de tinerii de azi tinerilor care au făcut parte din «generația în blugi» și au luptat pentru libertate și democrație”, spune Vanda Ștefănescu.

Libertatea va fi un personaj important în spectacol. Un drept al omului, spiritul Libertății va fi transmis pe scena din Timișoara de actrița Maia Morgenstern. „Să fii liber înseamnă să respiri mai ușor, să te miști unde vrei, să gândești și să spui ce vrei. Să fii liber înseamnă să mergi cu capul sus, să ai încredere în tine și în țara ta. Sunt emoționată pentru rolul pe care-l voi face în spectacolul «Revolta» și abia aștept să mă întâlnesc cu publicul din Timișoara pentru a marca împreună cei 30 de ani de la căderea comunismului”, afirmă Maia Morgenstern.

În al doilea act, numit On the roof, cunoscutul coregraf Gigi Căciuleanu îi prezintă pe “bufonii” dintr-o societate aflată la 30 de ani de la căderea comunismului, printr-un spectacol ce reunește dansul, actoria, muzica, poezia, desenele și arta vizuală.

Spectacolul-eveniment Revolta este organizat de Mihai Alexandru Cacoveanu, prin Asociația „Nevoia de Educație”.

Spectacolele cultural-educaționale care fac parte din conceptul Regal de Balet se află la ediția a 2-a, după o primă ediție Sold Out în 2018. Ediția de debut a celebrat Centenarul României prin momente mari de cultură, reunind balerini români și străini într-un spectacol aplaudat de publicul iubitor de balet.

Biletele pentru reprezentaţia de la Timişoara sunt deja în vânzare pe www.iabilet.ro și la casa de bilete a Operei Naționale Române din Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email