Revitalizarea Conacului Mocioni pune Foeniul pe harta culturală internațională

Pictura murala de pe staţia de autobuz din Foeni, realizată de Corina Nani. Foto: CJT

Trei artiști stradali români și un artist islandez vor schimba aspectul comunei Foeni – unde se află Conacul Mocioni, o bijuterie arhitecturală recent reabilitată de Consiliul Județean Timiș –, punând-o pe harta culturală internațională.

 

Asociația Miltonia, partenerul cultural al Consiliului Județean Timiș organizează cea de-a doua rezidență artistică în cadrul proiectului de revitalizare a Conacului Mocioni, care a început cu realizarea lucrării murale Conacul Mocioni între trecut și viitor. Lucrarea și-a găsit locul pe peretele stației de autobuz din Foeni și îi aparține artistei Corina Nani. Punct central de atracție pentru localnici și vizitatori deopotrivă, lucrarea este mai mult decât o pictură pe perete, este o poveste vie care respiră viață, un portal către trecutul glorios al Conacului Mocioni și o fereastră către un viitor care promite inovație, spun reprezentanţii CJ Timiş.

„Prin transformarea unei simple stații de autobuz într-un loc plin de viață și culoare, artistul Corina Nani nu doar că îmbunătățește aspectul vizual al comunei, ci întărește legăturile dintre membrii comunității. Lucrarea sa este o afirmare a puterii artei stradale de a conecta oamenii și de a îmbogăți experiența noastră comună în spațiul public”, declară Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Cea de-a doua rezidență artistică organizată de Asociația Miltonia va continua cu lucrările artiștilor Úlfur Logason, la Primăria Foeni, Analisa Radu, la Grădinița Foeni și Flavius Roua, la Școala Gimnazială Foeni, cărora li se vor alătura doi peisagiști.

Până la sfârșitul lunii aprilie, cu contribuția localnicilor, vor fi realizate lucrări de amenajare peisagistică în localitate, punând în valoare spațiile verzi din fața imobilelor selectate în urma unei consultări publice cu comunitatea locală.

Potrivit CJ Timiş, intervențiile artistice din cadrul celei de-a doua rezidențe artistice vin să completeze succesul expoziției Heritage of the Past-Future of the Community, aflată încă pe simezele din Reykjavík, Islanda. Până în prezent, peste 500 de persoane au vizitat expoziția curatoriată de Alexandru Babusceac și Odda Júlía Snorradóttir.

În cadrul evenimentului, artist-talk-ul susținut de artista timișoreană Renée Renard a adus în prim-plan Laboratoarele memoriei, o serie de proiecte artistice care integrează rezultatele cercetărilor sale arhivistice (fotografii, documente, presa epocii), lucrări foto și video în tehnică mixtă sub microscop (cu diverse mostre prelevate din conac), reconstrucție de obiecte și cărămizi din spațiul clădirii Mocioni (folosind tehnica kintsugi), precum și instalații, colaje și compoziții digitale.

Unul al moment apreciat al vernisajului expoziției din capitala Islandei a fost realizat de artistul român Sorin Scurtulescu care a uimit cu o pictură în timp real a conacului, cu o singură linie, obținând EKG-ul inimii comunității. Lucrarea a rămas expusă la galerie, alături de celelalte lucrări ale colecției.

Operele expuse în Reykjavík au fost admirate și de Helgi Þorgils Friðjónsson, unul dintre cei mai valoroși pictori islandezi contemporani, transmit reprezentanţii CJ Timiş. Alături de soția sa, acesta a făcut turul de onoare al expoziției, a stat de vorbă cu artiștii și curatorul român și i-a felicitat pentru lucrările expuse.

Print Friendly, PDF & Email