„Revelaţii” cadastrale, la Timişoara

Loc pentru un nou parc, găsit după inventarierea suprafeţelor din oraş

cadastruDupă cum a transmis pe diverse canale, actuala conducerea a Primăriei Timişoara a dorit să facă ordine în nebuloasele cadastrale rămase moştenire din alte administraţii, cu clădiri mari şi suprafeţe de teren imense cu un statut incert din punct de vedere al proprietăţii şi administrării. Încep să apară primele rezultate.

 

Un parc din nimic

Problema lipsei spaţiilor verzi, dar şi a parcărilor ar putea fi rezolvată de către Primărie, pe măsură ce-şi lămureşte neclarităţile cadastrale vizând patrimoniul propriu. Astfel, locuitorii din zona Soarelui vor avea parte de un parc nou, cu locuri de joacă pentru copii după ce Primăria a identificat un teren de 7.000 de metri pătraţi în privinţa căruia, după documentări cadastrale, a ajuns la concluzia că îi aparţine şi este liber de sarcini. Terenul este delimitat la nord de b-dul Liviu Rebreanu, la sud de Aleea Icar, iar la vest de strada Aştrilor.

În plus, Primăria a identificat o parcelă dintr-un teren foarte mare cuprins între b-dul Liviu Rebreanu, străzile Lidia şi Orion şi AEM.  Conform primarului Nicolae Robu, o parcelă din acest teren de mari dimensiuni îi aparţine primăriei, iar după clarificarea situaţiei juridice a terenului şi aici se va amenaja un nou parc.

„Primăria are probleme în ceea ce priveşte administrarea propriului patrimoniu. Este salutar faptul că, pe o astfel de suprafaţă de teren identificată în zona Soarelui se doreşte amenajarea unui parc. Pe de altă parte, nu trebuie uitat faptul că distribuţia acestor parcuri şi zone verzi trebuie să fie una uniformă. În zona Soarelui mai sunt parcuri, şi în alte zone ale oraşului e un deficit clar de spaţii verzi. Nu este suficient să spui că se satisface cerinţa europeană legată de spaţiul verde raportat la numărul de locuitori, dacă se fac parcuri doar într-o parte a oraşului, iar altă zonă nu are niciun parc. Nu se poate face un parc oriunde apare un teren disponibil – trebuie să mai primeze şi principiul calităţii, nu doar al cantităţii”, este de părere Andrei Condoroş, preşedintele filialei Teritoriale Vest a Asociaţiei Peisagiştilor din România.

 

Imobile şi terenuri „ascunse”

Ani de zile, Timişoara a rămas în patrimoniu cu o serie de clădiri şi terenuri care, scriptic, erau ale nimănui, în sensul că aveau un statut cadastral incert, moştenit din perioada comunistă.

Nici în judeţ, mai ales în preajma Timişoarei, lucrurile nu stau cu mult mai bine, părând paradoxal că multe din suprafeţele cu o situaţie cadastrală nelămurită se suprapuneau tocmai cu cele mai bine cotate terenuri din judeţ. De-a lungul ultimilor ani, au existat numeroase controverse legate de clădiri şi terenuri care aparţinuseră Municipalităţii şi care au fost revendicate şi ulterior retrocedate, deşi existau îndoieli cu privire la justeţea respectivelor revendicări. După cum a ieşit ulterior la iveală, aceste revendicări controversate au fost posibile şi pentru că o bună parte din patrimoniul Primăriei este în ceaţă. Conform oficialilor Primăriei, proprietăţile care nu sunt intabulate se află în tot oraşul, dar şi în zona în care urmează să se construiască inelele rutiere aferente centurii oraşului. După calculele angajaţilor Primăriei, mai sunt „vreo 2.000 de terenuri” care trebuie intabulate.

Print Friendly, PDF & Email