Retrospectivă Radu Gabrea, la Teatrul Naţional din Timişoara

Radu Gabrea va fi omagiat la Timişoara, în cadrul Festivalului de Film Central European, al cărui initiator a fost. La eveniment vor fi prezenţi Marcel Iureş şi Victoria Cociaş.

 

Festivalul de Film Central European, care are loc, zilele acestea, la Timişoara, include o Retrospectivă Radu Gabrea, care va avea loc joi, 7 septembrie, îm Sala 2 a Teatrului Naţional din Timişoara. Retrospectiva reprezintă un omagiu adus lui Radu Gabrea, inițiatorul acestui festival și unul dintre puținii regizori români care au avut o carieră în cinema în afara țării.

Joi 7 septembrie, de la ora 17, va avea loc lansarea cărții Radu Gabrea. Biografia unei opera, de Călin Stănculescu, în prezența autorului.

De la ora 18 este programată proiecţia filmului regizat de Radu Gabrea, O poveste de dragoste, Lindenfeld, în prezența actriței Victoria Cociaș. Filmul este povestea unui german care se întoarce la Lindenfeld, satul său natal din Banat, după 60 de ani. Un reportaj pe Televiziunea Germană despre un sat părăsit din Banat îi reamintește acestuia de satul copilăriei sale, Lindenfeld. Bolnav de o boală incurabilă, eroul pornește pe urmele copilăriei sale. O descoperire neașteptată pare să-i schimbe viața.

De la ora 20, va avea loc proiecţia filmului Mănuși roșii, a cărui regie a fost semnată tot de Radu Gabrea. Filmul este o adaptare a best-seller-ului cu același nume al scriitorului Eginald Schlattner și prezintă ancheta la care a fost supus tânărul student sas Felix Goldschmidt, victimă a campaniei masive de arestări dezlănțuită de Securitate,  în anii ce au urmat revoluției din 1956, din Ungaria. Proiecţia filmului va avea loc în prezența actorilor Marcel Iureș şi Alexandru Mihăescu.

Accesul publicului la proiecțiile din Sala 2 a Naționalului timișorean este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Festivalul de Film Central European aduce la Timişoara, în perioada 3 – 9 septembrie, producţii recente din 16 ţări, premiate la nivel naţional şi internaţional, expoziţii, dezbateri, concerte, ateliere de film şi spaţii de proiecţie diverse.

Print Friendly, PDF & Email