Retrospectivă Fassbinder, la Timişoara

Rainer Werner Fassbinder. Foto: DPA

La împlinirea a 40 de ani de la moartea regizorului german Rainer Werner Fassbinder, la Timişoara este organizată o retrospectivă de autor dedicată acestuia.

 

Rainer Werner Fassbinder (1945-1982), reprezentant al Noului Cinema German, a fost unul dintre cei mai controversați regizori ai epocii sale. Filmele lui tematizează trecutul nazist, miracolul economic german și societatea burgheză cu fricile și tabuurile sale.

Asociația Culturală Contrasens, Centrul Cultural German Timișoara invită publicul cineast la Fokus Fassbinder , o retrospectivă de autor dedicată regizorului german, organizată în perioada 16-20 noiembrie, la Cinema Victoria (str. Ciprian Porumbescu, nr. 2, Timișoara). Evenimentul cuprinde patru proiecții de film și o expoziție de afișe intitulată Fassbinder 1945-1982, organizată de Goethe Institut, din München. Curatorul Florian Höhr, de la Deutsches Filminstitut Frankfurt, va introduce filmele din selecție, iar după proiecția filmului Katzelmacher, va fi alături de public la o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

Conceptul expoziției de afișe Fassbinder 1945-1982 constă în alăturarea afișelor colorate de film din opera regizorului Fassbinder cu posterele ce prezintă citate ale regizorilor contemporani, concepute cu o implementare grafică în mod deliberat redusă (fonturi asemănătoare mașinii de scris, tipărite pe un format de hârtie cu un aspect intenționat „ieftin”), spun organizatorii: „Scopul expoziției nu este acela de a oferi o privire de ansamblu asupra vieții și operei lui Fassbinder, ci de a-i filtra și analiza opera prin mecanismele după care se ghidează lumea filmului astăzi, dar și de a stârni curiozitate și interes pentru filmele sale.”

Evenimentele incluse în retrospectiva de autor Rainer Werner Fassbinder vor avea loc după următorul program:

  • Miercuri, 16 noiembrie, ora 18: vernisajul expoziției de afișe Fassbinder 1945-1982, iar de la ora 18.30 proiecţia filmului Angst essen Seele auf – Ali: Frica mănâncă sufletul (1974). Expoziţia va putea fi vizitată gratuit până duminică, 20 noiembrie, în timpul programului cinematografului.
  • Joi, 17 noiembrie, ora 18 – filmul Katzelmacher (1969). Proiecția de film va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu mediatorul de film Florian Höhr.
  • Vineri, 18 noiembrie, ora 18 – filmul Die Ehe der Maria Braun – Căsătoria Mariei Braun (1979).
  • Sâmbătă, 19 noiembrie, ora 17 – filmul Enfant Terrible – Copilul teribil (2020).

Biletele pot fi achiziționate online  de pe pagina web a Cinema Victoria sau de la casa de bilete a cinematografului.

Fokus Fassbinder este un proiect co-finanțat de AFCN, Primăria Timișoara, prin Centrul de Proiecte – în cadrul apelului Cultura în prezent și de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2022.

 

Articol publicat şi în Puterea a Cincea.

Print Friendly, PDF & Email