Retorică PRM, asumată de PSD

Sunt trei zile de când se aşteaptă o delimitare oficială a PSD faţă de atacul xenofob al fostului viceprimar al Capitalei, Aurelian Bădulescu, la adresa preşedintelui Klaus Iohannis. Previzibil, nu va exista. Este deja cutumiară lipsa de reacţie faţă de astfel de derapaje specifice PRM, prin care, din mărunte calcule electorale, imaginea preşedintelui este asimilată regimului nazist.

 

 

Într-o postare de Facebook, Aurelian Bădulescu a scris, la sfârşitul săptămânii trecute: „Iohannissimul e acea doctrină de distrugere a identității naționale și de renaștere a internaționalismului marxist. Printr-o serie de măsuri politice, doctrina fixează principiile de bază ale cedării suveranității naționale. Aceasta vizează punerea la dispoziția cuplului Merkel-Macron a întregii resurse umane și naturale a României”, text pe care l-a însoţit de o fotografie trucată prin care preşedintele Iohannis este asimilat lui Hitler.

După trei zile nu există încă nicio reacţie din partea PSD, deşi postarea lui Aurelian Bădulescu depăşeşte limitele unei simple declaraţii politice făcute în campanie electorală. Lipsa de reacţie a PSD nu e o scăpare, e deja cutumiară, PSD încercând astfel să-l apropie, în mentalul colectiv, pe Klaus Iohannis de crimele regimului nazist. Etnia şi religia sunt teme cu care şeful statului este atacat constant încă din campania pentru prezidenţialele din 2014, când l-a avut ca adversar pe social-democratul Victor Ponta. Prin diverse voci din media sau de pe reţelele de socializare. Readuc în atenţie câteva episoade recente:

August 2018. Senatorul PSD Liviu Pop, o vreme purtător de mesaje de partid pe la televiziuni, se lansa în atacuri la adresa preşedintelui Iohannis, afirmând că a condus o organizaţie care este continuatorul unui grup nazist, referirea fiind la Forumul German. Care erau dovezile pe care îşi bazase Liviu Pop tirada? „Eu am spus ce citesc pe net”, declara nonşalant omul pe mâna căruia fusese dată, de două ori, Educaţia din România.

August 2018. O zi mai târziu, un membru al Guvernului Dăncilă, venit din zona fetidă a României Mari, Olguţa Vasilescu – pe atunci ministru al Muncii – aducea în discuţie, în mod iresponsabil, noţiunea de nazism. „Ca neamţ, să vorbeşti de gazare, trebuie să ai mult curaj”, afirma Olguța Vasilescu, în replică la afirmaţia preşedintelui potrivit căruia Guvernul i-a gazat pe protestatari în timpul manifestaţiei din 10 august.

Septembrie 2018. Darius Vâlcov, pe atunci consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă, posta pe pagina sa de Facebook un videoclip în care preşedintele Klaus Iohannis apărea într-un trucaj fotografic drept Hitler, cu mustață și frizura dictatorului nazist, însoţit de textul “Hail Iohannis!”.

Noiembrie 2018. Ilan Laufer, respins de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de ministru al Dezvoltării în Guvernul Dăncilă 2, cataloga respingerea sa pentru respectivul portofoliu drept „un nou act de antisemitism” şi vorbea despre „fenomenul neîncetat de antisemitism pe care l-a demonstrat în ultimul an Klaus Ionannis”. „Un discurs al unui om foarte bine pregătit”, a jubilat Codrin Ştefănescu, avansat în funcţia de secretar general al PSD, după un consistent rodaj în politica ultranaţionalistului şi xenofobului PRM.

Februarie 2019. Deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa venea cu o variaţiune pe aceeaşi temă, în care, într-un mesaj dezlânat, îi atribuia preşedintelui Iohannis „vina” de a nu fi român, ba mai mult în cataloga drept exponent al „stăpânilor noștri coloniali din cadrul Germano – Franței”, Angela Merkel fiind numită „Führerul feminin al Germaniei actuale”: „Practic, suntem intoxicați de către stăpânii noștri care ne călăresc. N-aș vrea să spun stăpânii noștri coloniali din cadrul Germano – Franței și coloniile ei, actuale sau pe care și dorește să li se subordoneze în întregime. Stăpânii noștri au reușit să creeze un aparat de represiune controlat, culmea, de autohtoni, de românași de-ai noștri pe care, iarăși, eu nu-i consider, ca și pe domnul președinte, a fi români și a ne ține ca pe niște căței care trebuie subordonați, cu nasul în rahat.”

Mai 2019. Carmen Avram, fostă jurnalistă la ANtena 3, trimisă în Parlamentul European pe listele PSD, îl acuza pe Klaus Iohannis de nazism, pe motiv că ar împărţi țara între pesediști și români în același fel în care se făcea diferența “între oameni înalți și blonzi și cu ochii albaștri și restul oamenilor”.

Octombrie 2019. Senatorul PSD Șerban Nicolae declara că preşedintele Klaus Iohannis încearcă „exterminarea PSD-iştilor pe un model de acum 70-80 de ani”, cu referire indubitabilă la politica de exterminare a regimului nazist.

Noiembrie 2019. Șerban Nicolae recidiva, numindu-l pe Klaus Iohannis “gauleiter”, ceea ce, în regimul nazist, desemna conducătorul unui district din Germania nazistă sau al unui teritoriu ocupat de Germania nazistă.

Retorica aceasta, regăsită pe agenda mai multor voci din PSD – unele dintre ele plecate, între timp, din familia social-democrată şi eşuate în Partidul Ecologist Român – denotă ori o crasă iresponsabilitate şi grave carenţe de cultură, ori ticăloşie, ori o combinaţie între cele două situaţii. Repetat, acest tip de discurs, pe care unii îl imaginează drept cârlig pentru voturi dintr-o anumită zonă a bazinului electoral, este însă periculos, putând duce la o revenire a antisemitismului, la un conflict între minorităţi, greu de aplanat din momentul în care este pornit. Iar invocarea tragediei prin care au trecut milioane de victime ale nazismului în mărunte răfuieli politice echivalează cu o aruncare în derizoriu a Holocaustului.

 

Articol publicat şi în Puterea a Cincea.

Print Friendly, PDF & Email