Retim respinge acuzaţiile de exploatare “stil groapă de gunoi” la deponeul de la Ghizela

Primarul din Belinţ: “Poate că doar mi se pare atunci când stau cu geamurile închise din cauza mirosului…”

gunoi-deponeuLa una din ultimele şedinţe de plen, mai mulți consilieri judeţeni au susţinut că exploatarea deponeului de la Ghizela începe să semene cu una a unei gropi de gunoi şi au solicitat controale mai dese. Operatorul Retim susţine însă că totul e în parametri…

 

“Este dreptul fiecărei persoane de a se exprima liber”

În urmă cu câteva săptămâni, TIMPOLIS făcea public faptul că problema deponeului de la Ghizela a fost luată în discuţie în plenul Consiliului Judeţean Timiş, atunci când s-au făcut interpelări în plen, solicitându-i-se conducerii administraţiei judeţene să ia măsuri.

„Mai bine de un un am avut sesizări de la Primăriile din zonă, că este un miros insuportabil de la acest deponeu. A fost investiţia CJ Timil, şi întreg Consiliul Judeţean am ieşit într-o zi acolo la deponeu, să vedem de ce se întâmplă acest lucru. Probabil într-o lună de zile după ce am sesizat noi s-au putut face nişte remedieri în localitatea respectivă şi nu am văzut prea multe lucruri, nefiind mari specialişti în această direcţie. Fiind şi investiţia noastră, chiar dacă nu noi direct exploatăm acest deponeu ecologic, ci printr-un operator, avem datoria să monitorizăm, ca şi Consiliu Judeţean, dacă acolo se întâmplă lucrurile aşa cum este prevăzut în proiect”, se menţiona în plen.

Cu aceeaşi ocazie s-au exprimat opinii conform cărora nu se exploatează în regim de deponeu ecologic, ci în regim de groapă de gunoi. „După câte am constatat şi după cum se spune de către locuitorii din zonă, nu există personal suficient la acest deponeu sau cheltuielile cu utilajele sunt mici. Altfel, avem sesizări de la toate comunele din jur, că mai ales vara mirosul este insuportabil. Părerea mea este că nu se respectă tehnologia. În loc să se acopere parţial cu pământ celula respectivă, ei pun gunoiul pana la 15 m şi după ce se umple celula, abia atunci acoperă cu 2-3 m de pământ. Nu ştiu daca e aşa, dar aşa sunt informaţiile”, a precizat pe această temă consilierul judeţean liberal Liviu Borha, fost vicepreşedinte al CJ Timiş.

În urma acestor afirmaţii am solicitat un punct de vedere operatorului, societatea timişoreană Retim, reprezentanţii acesteia spunând că  “operarea Depozitului se face conform Manualului de operare al depozitului de deşeuri, cu respectarea tuturor parametrilor tehnici si de calitate indicaţi în acesta si cu respectarea tuturor normelor impuse prin autorizaţia de Mediu.”

Retim consideră că în această privinţă ar trebui să se pronunţe doar specialiştii: “Deşi nu vrem sa comentăm afirmaţiile făcute de către domnul consilier judeţean Liviu Borha sau alte persoane, fiind conştienţi de dreptul fiecărei persoane de a se exprima liber, constatăm totuşi că se face referire la nişte afirmaţii care reprezintă o părere neavizată, după cum însuşi domnul Borha afirmă, «…nefiind mari specialişti in această direcţie», fapt pentru care recomandăm tuturor celor care se îndoiesc de corectitudinea modului de operare a oricărei activitati specific să se adreseze autorităţilor de reglementare sau control, în cazul nostru, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice sau Garda Naţionala de Mediu.”

 

Mirosul, în continuare o problemă

Cu sau fără opinii de specialitate, în localităţile din jurul deponeului continuă să apară sesizări cu privire la miros, consilierul judeţean Liviu Borha declarându-ne că au fost mai multe sesizări din zonă, de la Primăria Belinţ, de exemplu, unde au existat plângeri legate de mirosul insuportabil.

“Nici nu are rost să vă mai spun de plângeri. Vă spun doar că eu stau în Belinţ, şi nu pot deschide geamurile din cauza mirosului. A venit şi Garda de Mediu, şi alte autorităţi de mediu şi au spus că totul e bine, totul e conform standardelor. Poate că e conform standardelor şi un munte de gunoi  de 30 de metri, poate că e conform standardelor şi că nu putem sta în casă din cauza mirosului. Şi această gestionare a deponeului e aşa cum sunt foarte multe lucruri în ţara asta”, spune primarul comunei Belinţ, Gheorghe Florin Laza.

Print Friendly, PDF & Email