Reţeaua informatică a M.A.I., protejată de hackeri printr-un nou program

om la laptotDepartamentul de Informaţii şi Protecţie Internă are un nou program de apărare împotriva atacurilor cibernetice, care transmite imediat o alertă când reţeaua informatică a M.A.I. este atacată de hackeri, dar şi când angajaţi ai ministerului accesează exagerat bazele de date.

 

Programul de apărare împotriva atacurilor cibernetice, achiziţionat în cadrul unui proiect din cadrul Programului Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013, a fost implementat la nivelul tuturor structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit unor oficiali din D.I.P.I., citaţi de Mediafax, programul de apărare împotriva atacurilor cibernetice era necesar, mai ales că, în ultimii ani, au fost mai multe tentative ale unor hackeri, care au încercat să acceseze bazele de date ale M.A.I. Un atac cunoscut opiniei publice a avut loc, în în septembrie 2012, aupra site-ului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, care, pentru scurt timp, nu a putut fi accesat după ce a fost spart de hackeri tunisieni.

Noul program nu urmăreşte să protejeze reţeaua informatică a M.A.I. doar faţă de persoanele din exterior, ci şi faţă de propriii angajaţi. „În cazul în care un cadru al ministerului accesează în mod exagerat bazele de date, sistemul transmite imediat o alertă. Acest lucru este posibil pentru că fiecare angajat M.A.I. cu drept să folosească aceste baze de date are o parolă proprie şi poate fi identificat cu uşurinţă”, explică oficiali din minister.

Conform D.I.P.I., pentru utilizarea acestui program au fost instruiţi 200 lucrători.

Demersul de apărare contra atacurilor cibernetice a fost realizat prin proiectul „Implementarea unui sistem de apărare cibernetică la nivelul Ministerului Afacerilor Interne prin Departamentul Informaţii şi Protecţie Internă (CERT-INT)”. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 17.881.980 de lei, dintre care 15.199.683 de lei au fost achitaţi din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007 – 2013.

Print Friendly, PDF & Email