Reţea transfrontalieră româno-sârbă de trafic de migranţi, destructurată de DIICOT

Procurori ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism –Biroul Teritorial Caraș-Severin împreună cu polițiști de frontieră specializaţi în combaterea migraţiei ilegale din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara au făcut marţi, 21 martie, 29 percheziţii domiciliare în Timiş şi Caraș-Severin într-o cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

 

Potrivit DIICOT,  în perioada octombrie 2021 – martie 2023, mai multe persoane, cetățeni români și sârbi, au constituit un grup infracţional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de migranți, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României și facilitarea șederii ilegale în România. În mod coordonat, membrii grupului au racolat, îndrumat, călăuzit şi transportat grupuri de migranţi, în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat dintre România și Serbia, pe raza județului Caraș-Severin. Ulterior migranții erau transportați în Timiș, de unde erau predați altor persoane în vederea scoaterii frauduloase din România, având ca destinaţie ţări din Europa de Vest.

Grupurile de migranți, formate din 7-15 persoane, erau constituite pe teritoriul Serbiei, de către cetățeni afro-asiatici sprijiniți de către cetățeni sârbi, care în schimbul unor sume cuprinse între 500-1000 de euro de persoană, îi racolau (în special din centrele de refugiați din Serbia), în scopul trecerii frauduloase a frontierei cu România.

Au fost interceptate și oprite 29 de transporturi ilegale în care au fost implicaţi membrii grupului infracţional, transporturi în care au fost identificaţi aproximativ 300 de migranţi care intenţionau să treacă ilegal frontiera de stat a României spre state din Uniunea Europeană.

Peste 25 de persoane au fost conduse pentru audieri la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin.

La acțiune participă şi polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Caraș-Severin şi jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Timișoara. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Print Friendly, PDF & Email