Reţea de traficanţi de etnobotanice din Timişoara, destructurată de DIICOT

DIICOT Timişoara a făcut, azi, 20 de percheziţii, în Timiş şi Arad, pentru destructurarea unei reţele de trafic de droguri ce acoperea 90% din piaţa de etnobotanice din Timişoara. 40 de persoane au fost aduse, pentru audieri, la sediul DIICOT Timişoara.

 

Procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu  ofiţeri de poliţie judiciară de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Arad și Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin  au făcut, azi, 20 de percheziții domiciliare în Timiș şi Arad. Acţiunea a vizat destructurarea unor grupuri infracţionale organizate specializate în trafic de droguri de risc și efectuare fără drept, de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

La percheziţii au fost găsite şi ridicate peste 300 de plicuri cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, 50 de grame de substanță susceptibilă a fi psihoactivă, 50 de grame de cannabis, 33 de telefoane, două pistoale cu gaze, 8000 de euro şi 10.000 de lei. Au fost confiscate peste două kilograme de  substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive.

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2016, trei grupuri infracționale organizate, având ca scop derularea de activități pe linia traficului cu substanțe psihoactive, ar fi acţionat în Timișoara. Membrii acestor grupări au acționat pe niveluri de ierarhizare, respectiv liderii, dealerii de zonă și dealerii stradali.

Liderii reprezentau sursele principale și aveau ca scop achiziţionarea, prepararea şi alimentarea cu substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive. Dealerii de zonă se ocupau cu dezvoltarea și coordonarea reţelelor de distribuţie, iar dealerii stradali distribuiau produse cu efect psihoactiv consumatorilor, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Potrivit procurorilor, primul grup ar fi acţionat în Timişoara, în zona str. Dunărea – Calea Bogdăneștilor – zona Gării de Nord, dar şi în Caransebeș și Jimbolia. Rețeaua de distribuție a fost compusă din şaptre persoane care aveau rolul de a distribui către consumatori, contra-cost, produsele cu efecte psihoactive procurate de coordonatorul grupării.

Al doilea grup a acționat în aceeaşi zonă din Timişoara. Rețeaua aceasta a fost compusă din cinci persoane, dar unul dintre membri a părăsit gruparea și s-a raliat celeilalte.

Al treilea grup acționa cu precădere în zona Gării de Nord, din Timișoara. Rețeaua avea trei membri care distribuiau către consumatori, contra-cost, drogurile procurate de coordonatorul grupării.

Aprovizionarea cu droguri era făcută de alţi doi membri ai reţelei, din surse externe, fie online, fie din alte surse.

„În ultima perioadă s-a înregistrat o creștere alarmantă a cazurilor de achiziționare de produse și substanțe interzise, comercializate pe site-uri de profil găzduite în Darknet. Acesta este un tip de rețea suprapusă ce face parte din rețeaua globală de internet, dar care poate fi accesat numai cu software specific, configurații sau autorizație, folosind de multe ori protocoale de comunicații și porturi non-standard. Rețelele darknet sunt utilizate de regulă în activități ilicite (criminalitate informatică, comerțul de bunuri restricționate pe alte piețe, partajarea de fișiere de tipul pornografiei infantile etc), întrucât permit protejarea confidențialității utilizatorilor de la direcționare și supraveghere, iar site-urile și celelalte servicii online apar ascunse, nefiind indexate de motoarele de căutare”, se arată în comunicatul DIICOT.

Ulterior, substanțele psihoactive erau expediate către cei doi suspecți, prin servicii de poștă și curierat, ascunse în diferite colete.

După percheziţiile de azi, la sediul DIICOT Timişoara au fost aduse, în vederea audierii, 40 de persoane.

Acţiunea – care a avut suportul tehnic al Direcţiei de Operaţiuni Speciale – a fost desfăşurată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiş și a lucrătorilor din cadrul  Inspectoratului Județean de Jandarmi Timiș.

Print Friendly, PDF & Email