Reprezentanţi ai Universităţii de Vest, solidari cu Mircea Mihăieş, la întâlnirea-dezbatere cu scriitorul Norman Manea

Participanţii au purtat ecusoane cu numele lui Mircea Mihăieş

Solidaritate cu Mircea Mihaies - 1Identitatea scriitorului Mircea Mihăieş, atacat public de premierul Victor Ponta şi acuzat de către acesta de fascism, a fost multiplicată şi replicată, într-o manieră simbolică, într-un discret, dar emoţionant gest de solidaritate, de către cadrele didactice şi studenţii Universităţii de Vest din Timişoara, care au purtat la piept ecusoane pe care a stat scris numele lui Mircea Mihăieş.

 

Solidari cu Mircea Mihăieş

Reprezentanţi ai Universităţii de Vest din Timişoara, cadre didactice, studenţi, dar şi simpli participanţi la întâlnirea-dezbatere prilejuită de prezenţa la Timişoara a scriitorului Norman Manea, au ales să se solidarizeze cu profesorul universitar şi scriitorul Mircea Mihăieş, după ce acesta a fost, recent, ţinta unor acuze lansate public de către premierul Victor Ponta.

Gestul de solidarizare tacită cu Mircea Mihăieş s-a consumat în timpul întâlnirii-dezbatere cu scriitorul Norman Manea, prezent la Timişoara cu prilejul lansării volumului său intitulat Plicuri şi portrete, apărut la Editura Polirom. Mare parte dintre cei prezenţi la dezbaterea intitulată “Limba exilată şi epistolele ei”, moderată de profesorul universitar dr. Otilia Hedeşan, cadre didactice şi studenţi ai Universităţii de Vest, au purtat în piept ecusoane pe care s-a putut citi numele lui Mircea Mihăieş. Prezent la eveniment, rectorul Universităţii de Vest, prof.univ. dr. Marilen Pirtea – al cărui nume a fost vehiculat recent ca fiind un posibil candidat din partea PSD la alegerile parlamentare parţiale de pe Colegiul III Timişoara – a stat, pe durata dezbaterii, alături de Mircea Mihăieş şi a participat la momentul în care cei prezenţi în sală l-au aplaudat îndelung pe acesta.

Un refuz nemotivat

Mircea Mihăieş a fost ţinta unor atacuri venite din partea premierului Victor Ponta, care l-a catalogat drept fascist, refuzând să contrasemneze decretul de decorare a mai multor personalităţi care s-au aflat în conducerea ICR. Vizate de premier au fost personalităţi culturale precum Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihăieş şi Dan Croitoru, care au făcut parte din fosta conducere ICR.

După reacţia venită din partea premierului, preşedintele Traian Băsescu a transmis Curţii Constituţionale o sesizare referitoare la acest refuz, în care este specificat faptul că premierul Victor Ponta a refuzat nemotivat să contrasemneze aceste decrete de decorare.

Referindu-se la situaţia creată şi la felul în care aprecierile premierului Victor Ponta au adus atingere imaginii şi demnităţii personale a celor acuzaţi de premier pentru faptul că ar fi gestionat greşit sau că ar fi deturnat bani publici, cu referire la care premierul a opinat că „au avut deseori opinii anti-româneşti sau chiar fasciste”, scriitorul Mircea Mihăieş a declarat că nu doreşte să comenteze în niciun fel declaraţiile, dar a anunţat că îl va da în judecată pe premier.

Nu le comentez nicicum (declaraţiile – n.r.). Singurul lucru pe care îl voi face va fi să-l dau în judecată în zilele următoare”, a afirmat, citat de Mediafax, Mircea Mihăieş, adăugând că a fost sfătuit de către avocatul său să nu comenteze, acum, pe marginea acestui subiect.

Print Friendly, PDF & Email