Remember 10 august la Timișoara, cu filmul documentar „O altă paradigmă – #rezist”

Protest Timişoara împotriva modificării legilor justiţiei, 5 noiembrie 2017. Foto: Constantin Duma

În ziua în care se împlinesc patru ani de la represaliile din 10 august 2018 – când Jandarmeria a bătut şi gazat protestatari paşnici, participanţi la Mitingul Diasporei din Bucureşti –, la Timişoara are loc proiecţia unui film documentar care încearcă să devoaleze miturile şi fake news-urile care au obturat percepţia faţă de cea mai importantă mişcare socială din ultimii 20 de ani, #rezist.

 

O altă paradigmă – #rezist este un film documentar care redă opiniile celor care au fost cel mai aproape de acest fenomen în Timişoara. Într-o producţie a TVR Timişoara, realizată de Cosmin Jitariuc, pelicula recreează atmosfera străzii din perioada 2017 – 2020. Filmul redă opinii despre Mișcarea #rezist, reconstituie atmosfera străzii și propune o analiză a dezinformării care a deformat percepția celei mai importante mișcări civice din ultimii 20 de ani.

Cum a început totul?, Cine sunt organizatorii?, Cine a finanţat protestele?, A fost #rezist visul unei schimbări de paradigmă? Ce a rămas din acest vis? – sunt doar câteva întrebări la care intervievaţii din acest documentar încearcă să răspundă, explicaţiile fiind însoţite de imagini de arhivă de la protestele #rezist, puse la dospoziţie de fotograful Augustin Leahu.

Vor prefaţa acest film Cosmin Jitariuc, realizatorul filmului, profesorii universitari şi scriitorii Daniel Vighi, Vasile Popovici, jurnalista Brînduşa Armanca şi Laurenţiu Ştefănescu. Invitat special la acest eveniment este judecătorul Cristi Danileţ.

Proiecţia filmului, organizată Iniţiativa Timişoara, va avea loc la Cinematograful Victoria, aflat pe strada Ciprian Porumbescu 2, miercuri, 10 august, de la ora 20. După vizionare, Inițiativa Timișoara invită publicul la o discuție despre Mișcarea #rezist, 10 august și despre România de azi.

Data de 10 august a fost aleasă pentru proiecţia acestui film documentar pentru a marca patru ani de la reprimarea protestelor civile de la București şi, totodată, patru ani fără sancțiuni pentru cei care au ordonat represiunea.

Print Friendly, PDF & Email