Remaniere la Aviaţia Utilitară Timiş

Administraţia judeţeană susţine că nu se mai regăseşte în vechiul Consiliu de Administraţie

turnul-de-control-aeroportul-CiocaDupă numirea unui nou director la Aviaţia Utilitară din rândul consilierilor judeţeni PSD, Consiliul Judeţean Timiş a luat în vizor şi vechiul Consiliu de Administraţie în care, spune, nu se mai regăseşte. Pe de altă parte, angajaţi ai Aviaţiei Utilitare spun că se doreşte schimbarea de dragul schimbării şi că ar putea fi îngropată o activitate care a funcţionat foarte bine până în prezent.

 

Concluzii surprinzătoare

După ce la Aviaţia Utilitară a fost desemnat, prin concurs, un nou director, în persoana consilierului judeţean PSD Pompiliu Stanciu, conducerea Consiliului Judeţean Timiş pare să se declare în mod surprinzător, după trei ani de mandate, nemulţumită şi de prestaţia vechiului Consiliu de Administraţie, pe care doreşte să-l desfiinţeze.

În acest sens, a fost publicat şi un proiect de hotărâre ce va fi luat în discuţie la următoarea şedinţă de plen, în care se menţionează că “membrii Consiliului de Administraţie al societăţii, după îndelungi discuţii şi tergiversări, au făcut unele demersuri necesare organizării selecţiei, respectiv au publicat anunţul privind selecţia noului director, au convocat adunarea generală, şi au organizat concursul pentru postul de director general.

CJ Timiş menţionează însă că “se constată mari disfuncţii în activitatea Consiliului de Administraţie, ceea ce determină imposibilitatea desfăşurării şedinţelor de consiliu, societatea nefiind condusă şi gestionată în conformitate cu cerinţele legale, putând genera prin neonorarea şi pierderea contractelor, grave prejudicii intereselor Consiliului Judeţean.”

Administraţia judeţeană mai arată că este necesară schimbarea întregului Consiliu de Administraţie al Societăţii Aviaţia Utilitară Timişoara S.A., care nu reprezintă interesele judeţului în această societate. Interesante aceste “revelaţii” acum, pe final de mandat.

Mai mult, tot în seria de “revelaţii” se înscrie şi constatarea preşedintelui CJ Timiş, Titu Bojin, conform căruia “nu avem o situaţie a proprietăţilor, nu avem o strategie de la vechiul Consiliu de Administraţie şi vechea conducere.”

De cealaltă parte a baricadei, angajaţi ai Aviaţiei Utilitare spun că societatea a funcţionat foarte bine, lucru dovedit de rezultatele concrete. “Nu înţeleg de ce nu s-a prelungit mandatul fostului director. Cine poate să spună că societatea nu funcţiona bine, când am fost declaraţi la topul firmelor primii pe judeţ, pe sectorul nostru de activitate, şi pe locul doi pe ţară? De ce să schimbi nişte lucruri care merg bine?”, ne-a declarat Pascu Lup, reprezentant al Aviaţiei Utilitare.

Se sărbătoresc anul viitor 80 de ani de aviaţie utilitară la Timişoara, şi cineva vrea, poate să închidă societatea. Am mers bine în mandatul lui Coifan, în mandatul lui Şipoş şi Ostaficiuc, şi acum ajungem în acest impas după trei ani de mandat al lui Bojin”, ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, un angajat al Aviaţiei Utilitare.

Situaţia, complicată şi din cauza implicării Primăriei

Situaţia societăţii nu este atât de simplă, pentru că administraţia judeţeană nu poate dispune după bunul plac asupra societăţii, atâta vreme cât şi Primăria Timişoara este implicată patrimonial. „Primăria este coproprietar la unele dintre imobilele şi terenul de acolo. Nu avem un angajament ferm din partea Primăriei, că vrea să se implice. Sper să fie şi un angajament din partea lor, pe care să-l putem discuta prima dată noi, CJ Timiş. Apoi să mergem cu o propunere către Consiliul Local Timişoara”, afirmă Titu Bojin.

Aerodromul de pe Calea Torontalului este unul dintre cele mai vechi din ţară, fiind construit în perioada interbelică, cu destinaţia de aeroport al oraşului. Utilizat, în diferite etape, de societăţi şi companii aeriene ca şi LAR, LARS, Aviasan, Aerodromul şi-a schimbat succesiv subordonarea. În perioada antebelică, a aparţinut Primăriei Timişoara, apoi a ajuns în administrarea Ministerului Transporturilor, până în 2002, când a fost transferat C.J. Timiş.

Din cauza acestor schimbări, au intervenit litigii între Primărie şi administraţia judeţeană, pentru partajarea terenurilor şi a clădirilor aferente. S-a spus nu o dată că aceste litigii au făcut imposibilă materializarea parteneriatului prin care urma să se deruleze proiectul de modernizare al aeroportului.

Print Friendly, PDF & Email