Religia din clandestinitate, prin prisma arhivelor polițiilor secrete comuniste

Sursă foto: Arhiva Hidden Galleries

O expoziţie care surprinde rolul religiilor din clandestinitate în procesele transformative din societățile central și est-europene în secolul al XX-lea, prin prisma arhivelor polițiilor secrete, intitulată Credinţă. Încredere. Clandestinitate. Imagini din dosarele polițiilor secrete, va fi expusă la Memorialul Revoluţiei din Timişoara.

 

Proiectul de cercetare Hidden Galleries / Galerii ascunse examinează rolul religiilor din clandestinitate în procesele transformative din societățile central și est-europene în secolul al XX-lea prin prisma arhivelor polițiilor secrete din această regiune. Cercetarea re-examinează și re-contextualizează conținutul arhivelor polițiilor secrete din România, Republica Moldova, Ungaria și Ucraina cu scopul de a atrage atenția publicului asupra utilizărilor și semnificațiilor alternative ale arhivelor privind studiul confesiunilor minoritare.

Expoziţia Credinţă. Încredere. Clandestinitate. Imagini din dosarele polițiilor secrete este partea vizuală a acestui amplu proiect de cercetare si prezintă acțiunile poliției secrete împotriva religiei, dintr-o perspectivă vizuală și culturală. Vernisajul va avea loc în 6 octombrie, de la ora 17, la Memorialul Revoluţiei din Timişoara.

Aducând laolaltă munca istoricilor, antropologilor, curatorilor și artiștilor, expoziția pune vizitatorul față în față cu un patrimoniu cultural dificil, constituit din imagini realizate sau adunate de poliția secretă din patru țări: România, Ungaria, Republica Moldova și Ucraina. Uneori violente sau indiscrete, alteori personale sau cu valoare documentară, materialele poliției secrete suportă varii interpretări și întrebuințări. Pe scurt, expoziția invită la o reconsiderare a relației cu trecutul recent.

Cele patru țări nu au fost selectate întâmplător. Acestea au trăit experiența represiunii și supravegherii de către stat, începând cu anii 1920 și până la sfârșitul comunismului, în 1989. Materialele au un caracter dublu: au fost folosite de poliția secretă drept probe incriminatorii împotriva comunităților religioase, dar în același timp reprezintă și memoria, patrimoniul cultural și mărturia spiritului creativ al acestor grupuri de indivizi. Expoziția prezintă modurile în care statele totalitare au încercat să surprindă religia în imagini, grafice, texte și dosare pentru a-i putea controla și elimina pe cei considerați indezirabili, însă nu reprezintă decât o fracțiune din materialul vast descoperit în arhivele poliției secrete și cele naționale, spun organizatorii.

Proiectul expoziţional Hidden Galleries / Galerii ascunse include o serie de activități științifice, precum cercetarea istorică a arhivelor, studiul etnografic, expoziții și evenimente publice, și crearea de colecții și expoziții digitale. Arhiva digitală Hidden Galleries poate fi consultată la acest link.

Expoziția a fost realizată de un colectiv internațional de cercetători sub coordonarea lui James Kapalo, reputat cercetător și profesor universitar de la Universitatea Cork din Irlanda. Echipa este formată din: Anca Şincan, Kinga Podevak, Agnes Hesz, Iuliana Cindrea, Tatiana Vagramenko, Dummitru Lisnic şi Igor Caşu. Curatoarea expoziţiei este Gabriela Nicolescu.

Hidden Galleries / Galerii ascunse este un proiect găzduit de University College Cork și s-a desfășurat pe o perioadă de patru ani, fiind finanțat de Consiliul European pentru Cercetare şi beneficiind de o finanțare suplimentară pentru cercetarea în Ucraina din partea Consiliului Irlandez pentru Cercetare.

Aducerea acestei expoziţii la Memorialul Revoluţiei din Timişoara este finanţată de Centrul Proiecte Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email