Reguli pentru prevenirea extinderii pestei porcine africane

Primăria Timișoara pune în vederea crescătorilor şi proprietarilor de porci sau alte animale, câteva dintre obligațiile pe care le au, astfel încât răspândirea peste porcine africane înTimiș să aibă o incidență cât mai mică.

 

La solicitarea Direcției Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, Primăria Timişoara reaminteşte obligaţiile pe care le au crescătorii de porci:

  1. Declararea tuturor animalelor medicului veterinar concesionar și identificarea acestora.
  2. Anunțarea imediată a medicului veterinar despre orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate în rândul porcilor.
  3. Anunţarea medicului veterinar despre orice act de vânzare-cumpărare, dar şi de sacrificare pentru consum propriu, cu 24 de ore înainte de eveniment.
  4. Amplasarea la intrarea în adăpostul de animale a unei tăvițe cu var, pentru dezinfectare, pentru evitarea introducerii în gospodărie a unor boli la animale.
  5. Hainele și încălțămintea folosită la animale sunt folosite doar pentru această activitate.
  6. Interzicerea vizitării animalelor de către persoane străine, în afară de medicii veterinari și reprezentanții Primăriei.
  7. Furajarea porcinelor cu cereale măcinate și fierte înainte de administrare, care au un termen de stocare de minimum 30 de zile de la recoltare.

Pe lângă acestea, crescătorii de porci mai au obligația să mențină porcii în incinta adăposturilor / curților, să nu administreze în hrana porcilor resturi alimentare de origine animală şi să nu crească porcii în stare de libertate, pe pășune, în păduri sau gropile de gunoi ale localităților.

În caz de evoluție a unor boli, pentru porcii neidentificaţi proprietarii nu vor putea primi despăgubiri.

Print Friendly, PDF & Email