Regulament de identitate cromatică, propus cu întârziere la Timişoara

FALT: “Sperăm să nu ajungem să vedem clădiri vopsite în culori de partide”

Piata Unirii TimisoaraDupă ce, în urma reabilitărilor tehnice, în Timişoara au apărut clădiri vopsite în nuanţe dintre cele mai stridente, Primăria vine un un regulament de identitate cromatică, care oferă, totuşi, o “marjă de variaţie” destul de mare. În această idee, reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara spun că se speră să nu se ajungă la vopsirea clădirilor din anumite cartiere în culorile unor partide politice.

 

Un gol legislativ

Proiectul de hotărâre  privind aprobarea Regulamentului de identitate cromatică a clădirilor din Timişoara, ce va fi propus pentru adoptare la următoarea şedinţă de Consiliu Local, porneşte de la constatarea că, dacă la nivel european, majoritatea oraşelor au aprobate palete de culori care detaliază culorile permise la zugrăvirea faţadelor clădirilor, în legislaţia românească nu există precizări concrete în acest domeniu. “În ultimii ani, oraşele româneşti au experimentat diverse scheme de colorare, alese în general de proprietari sau de arhitecţi, fără a exista o abordare unitară, fie că vorbim de cazul reabilitărilor termice ale blocurilor sau de intervenţiile greşite la clădirile istorice”, se menţionează în propunerea de regulament.

Rolul acestui nou set de reguli este acela de a elimina neconcordanţele cromatice rezultate în urma acestui tip de abordare şi chiar, în unele cazuri, a disconfortului vizual provocat de intervenţii incorecte.

Regulamentul interzice colorarea parţială a faţadelor, indiferent de zona în care este amplasată clădirea, şi propune şi paletele de culori acceptate pe raza oraşului, evidenţiate diferit pentru cele două tipuri de cartiere – moderne şi istorice.  

Însă, ca la orice regulament elaborat în stil românesc, şi acesta oferă derogări, stipulând faptul că, “în mod excepţional, se pot aproba propuneri de faţade care nu se încadrează în normele de culoare stabilite de regulament”.  Acestea vor putea fi autorizate doar în baza avizului Comisiei de Estetică Urbană, care se va înfiinţa prin dispoziţie a Primarului  Municipiului Timişoara, fiind o comisie tehnică.

Ce se întâmplă însă până la înfiinţarea acestei comisii? Regulamentul nu are cele mai exacte formulări, propunând prevederi de genul “în cazul clădirilor cu mai mult de patru niveluri se acceptă la zugrăvirea faţadelor doar culorile deschise, pastelate, apropiate de cele natural” şi  “se interzice la zugrăvirea faţadelor folosirea culorilor saturate, stridente, închise”.

În plus, nici amenzile nu sunt foarte mari, situându-se între 1.000 şi 2.000 de lei pentru realizarea lucrărilor de zugrăvire a faţadei fără a deţine Avizul Direcţiei Urbanism sau fără a respecta cele aprobate prin Avizul Direcţiei de Urbanism.

FALT: “E un regulament aprobat tardiv”

Petru Olariu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara, spune că regulamentul este aprobat tardiv, în condiţiile în care de mult s-a pus în discuţie această problemă la nivelul municipiului. “În mod normal, ar trebui să existe două-trei variante din care să se aleagă. Nici să le vopsim pe toate la fel nu este o soluţie. Ideea este ca aspectul să fie unul unitar. Riscul este să se ajungă la clădiri, respective cartiere vopsite în culorile unor partide aflate la o anumită perioadă la putere, aşa cum s-a mai întâmplat”, precizează reprezentantul FALT.

Print Friendly, PDF & Email