Reglementare nouă pentru spitalele de pshiatrie „speciale”

Foto: PSD Timis

Proiectul de lege privind măsurile de siguranță cu caracter medical și statutul spitalelor de psihiatrie stabilește proceduri clare de funcționare a spitalelor de psihiatrie fost adoptat în Camera Deputaţilor. Proiectul a fost inițiat de deputatul PSD de Timiș Bianca Gavriliță.

 

Noul act normativ contribuie la realizarea unei reforme a spitalelor  de psihiatrie implicate în aplicarea măsurilor de siguranță cu caracter medical prevăzute de art. 110 Cod Penal.

„Prin această lege se urmărește diminuarea riscului de violență al persoanelor aflate sub incidența unor asemenea măsuri și, implicit, creșterea siguranței atât a pacienților, cât și a celor aflați în spital, dar și a populației, în general. Este cunoscută tragedia de la Spitalul Săpoca, unde un pacient internat în unitatea sanitară a ucis alți cinci pacienți și a rănit alți opt. Și asta pentru că nu a existat o pază strictă. În alte situații, pacienții au fugit din spitale și au agresat mai multe persoane pe stradă”, spune deputata Bianca Gavriliţă.

Noua lege le recunoaşte persoanelor internate o serie de drepturi, începând cu cel de a-și exprima opiniile și de a-și manifesta credința religioasă, la dreptul la informație, dreptul la consultarea documentelor de interes personal și dreptul de a primi vizite și bunuri.

În ceea ce privește finanțarea spitalelor de psihiatrie și pentru măsuri de siguranță, pe lângă alocarea banilor de la Casele Județene de Sănătate, se are în vedere și finanțarea cheltuielilor legate de procesele judiciare, prin contribuții punctuale de către Ministerul Justiției. Noul act normativ stabilește ca măsurile necesare asigurării siguranței să se aplice prin protocoale de colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne și cu cel al Justiției.

Sunt reguli foarte clare în ceea ce privește circuitul pacienților, de la internare până la ieșirea din spital, reguli privind paza unităților sanitare speciale, particularitățile de îngrijire pentru acești pacienți, structura organizatorică şi transportul pacienților periculoși. În sfârșit, după 30 de ani, avem o lege clară care reglementează aceste spitale «speciale»”, mai spune Bianca Gavriliţă.

România are patru spitale de psihiatrie în care sunt internaţi pacienţi care au şi probleme penale, şi anume la Jebel, în Timiș, la Grajdurile (Iași), Ștei (Bihor) și Săpoca (Buzău). Cei mai mulți dintre pacienţii internaţi în aceste spitale, în număr total de aproape o mie, nu răspund penal; au săvârșit o infracțiune cu violenţă și au fost internaţi în urma unei sentințe judecătorești care prevede privarea de libertate şi internarea într-o unitate medicală.

Print Friendly, PDF & Email