Regizorul de teatru Árpád Schilling, considerat pericol pentru securitatea Ungariei

Regizorul de teatru Schilling Árpád, al cărui prim spectacol montat în România, a fost la Timişoara, anul acesta, este considerat pericol pentru securitatea Ungariei. Alături de alte două personalități ale vieții publice din Ungaria.

 

Gulyás Márton , Schilling Árpád și Vágó Gábor au criticat public în ultima perioadă regimul lui Viktor Orbán, limitarea libertății de expresie, corupția din țară și deschiderea Budapestei către Moscova.

În urma unei ședințe cu ușile închise, vicepreședintele Comitetului Național pentru Securitate din Parlamentul Ungariei, Szilárd Németh, din partidul de guvernare Fidesz, a spus că există indicii cum că cei trei ar pregăti  „în această toamnă fierbinte” activități subversive, mai exact proteste publice care pot atenta la ordinea publică din Ungaria.

Árpád Schilling a scris cu ironie pe pagina sa de pe o rețea de socializare: „A venit ziua cea mare, am primit cel mai prestigios premiu de la guvernul Fidesz – Medalia de trădător. Noi trei reprezentăm amenințarea principală pentru pacea din Ungaria, și nu Victor Orbán, care ne oferă țara pe tavă pentru politicile coloniale ale Rusiei”. El a declarat pentru portalul www.444.hu: “În spatele meu nu este nicio organizație, la proteste eu îmi exprim propria mea părere. De aceea trebuie să fiu numit pericol pentru securitatea națională a Ungariei, trebuie să se discute despre mine în acel comitet, în loc să vorbească despre extremiștii care i-au agresat pe funcționarii publici cu ajutorul polițiștilor.”

Árpád Schilling este unul dintre cei mai apreciați regizori de teatru maghiari, fiind fondatorul companiei private Krétakör – Cercul de cretă, cu care a interpretat spectacole valoroase în toată lumea. Krétakör funcționează în prezent ca centru de arte contemporane, desfășurând programe educaționale și sociale. Primul spectacol montat de Árpád Schilling în România a avut premiera anul acesta, în 21 mai, la Timișoara, în cadrul Festivalului Euroregional de Teatru TESZT. Este vorba despre Exit, coproducția Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, din Arad și a Teatrului Național din Sombor, Serbia.

Textul scris pentru Exit, de Árpád Schilling împreună cu Láng Annamária şi dramaturg Biró Bence, se bazează pe improvizațiile actorilor și tratează subiectul migranților economici. Douăsprezece persoane din România, Ungaria și Serbia doresc să intre pe teritoriul Angliei, dar la coborârea din avion sunt prinse într-un inter-spațiu pentru o perioadă nedefinită, fiind obligați să își confrunte temerile, prejudecățile și să găsească soluții în situații-limită.

Exit reflectă preocuparea lui Schilling pentru problema crizei imigranților, precum și pentru problemele sociale în context mai larg. Acest spectacol va participa la a patra ediție a Platformei Internaționale de Teatru București, în urma selecției făcute de criticul Cristina Modreanu. Spectacolul se va juca la Arcub vineri, 13 octombrie, de la ora 19.

Print Friendly, PDF & Email