Regizorul austriac Volker Schmidt semnează un nou spectacol la Teatrul German Timișoara

Volker Schmidt Foto Staatstheater HannoverTeatrul German de Stat Timișoara pregătește un nou spectacol, De fapt e frumos, semnat de renumitul dramaturg, actor și regizor austriac Volker Schmidt.

 

Textul, regia și decorul spectacolului De fapt e frumos sunt semnate de Volker Schmidt, renumit dramaturg, actor și regizor austriac, laureat la Concursul de dramaturgie „Heidelberger Stückemarkt”. Costumele sunt realizate de Nina Kroschinske, din Berlin, dramaturgia îi aparține Patriciei Pandek, iar light-design-ul lui Botond Nosz. Din distribuție fac parte actorii TGST Konstantin Keidel, Ioana Iacob, Radu Vulpe, Richard Hladik, Anne-Marie Waldeck și Oana Vidoni.

De fapt e frumos va avea premiera sâmbătă, 12 decembrie, la ora 19,30, în sala TGST. Următoarele reprezentații sunt programate duminică, 13 decembrie şi duminică, 24 ianuarie, de la aceeaşi oră. Toate reprezentațiile sunt traduse în limba română.

Reprezentanţii TGST îl anunţă ca pe un spectacol care priveşte îndeaproape relațiile unei generații care se remarcă prin fuga de obligații, fiind mereu în căutarea a ceva mai bun. Un spectacol despre oameni în jurul vârstei de 30 de ani, bine instruiți, care trec de la un job temporar la celălalt, sunt mereu pe drumuri și trăiesc în locuințe semi-mobilate, dar sunt oameni care își actualizează și își pun la punct non-stop profilurile pe rețelele de socializare. În spatele banalității prezentării sinelui pe Facebook se ascunde însă drama căutării relaţiei potrivite. Cum să trăim şi cum să iubim? Aspiraţia de a găsi marea iubire rămâne neschimbată. „Spectacolul «De fapt e frumos» pornește tocmai de la contradicţia dintre concepţia romantică despre o relaţie fără sfârşit şi condiţiile de viaţă reale ale generaţiei de azi. Pentru că de fapt avem tot ce ne trebuie, însă doar de fapt, în realitate însă lipseşte ceva… iar astfel sintagma „de fapt” devine motto-ul unei întregi generaţii”, declară Andreea Andrei, referent cultural la TGST.

Volker Schmidt se află la a treia colaborare cu TGST, după ce piesa Mountainbikerii, scrisă de acesta, a fost pusă în scenă în 2011, în regia lui Radu-Alexandru Nica, iar spectacolul Sânge năvalnic, regizat de Schmidt și produs de teatrul Garage X, din Viena, a fost invitat la ediția din 2014 a Festivalului European de Teatru „Eurothalia“.

Volker Schmidt este unul dintre cei mai apreciaţi reprezentanţi ai literaturii dramatice contemporane. A colaborat în calitate de regizor și dramaturg, printre altele, cu Teatrul de Stat din Hannover, Teatrul de Stat din Braunschweig, Teatrul Praktika din Moscova, Schauspielhaus Viena, Teatrul Phoenix din Linz ș.a. A fost laureat cu Premiul austriac Nestroy pentru „komA”, produs de New Space Company din Viena. Piesele sale au fost traduse în opt limbi, fiind prezentate la Theatertreffen Stückemarkt din Berlin, la Festivalul Dramaturgiei Santiago de Chile sau la Festivalul NET din Moscova.

Print Friendly, PDF & Email