Regiunea Vest, prima din România cu un Program Operațional Regional propriu

Sorin Maxim. Foto: ADR Vest

Regiunea Vest devine este prima din România cu un Program Operațional Regional propriu, avizat de Guvern și trimis la Comisia Europeană. Din acest punct, negocierile pentru Programul Operațional Regional 2021-2027 se vor purta direct între ADR Vest și instituția de la Bruxelles.

 

Guvernul României a avizat astăzi Programul Operațional Regional al Regiunii Vest, pentru exercițiul financiar 2021-2027, pregătit de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în premieră în calitate de Autoritate de Management.

„Pot să spun că e un moment istoric pentru noi și pentru România, în acest proces de descentralizare, pentru că, pentru prima dată în România, un plan de dezvoltare și o strategie regională sunt dublate de o resursă de finanțare pe măsura ambițiilor noastre la nivelul regiunii Vest”, declară directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim.

Acesta mai spune că, odată cu acest demers, vor putea fi optimizate foarte mult procesele de relaționare cu beneficiarii, vor putea fi simplificate documentațiile și modul de interacţiune, vor putea fi urgentaţi timpii de reacție față de solicitările beneficiarilor, vor fi digitalizate într-o proporţie şi mai mare procesele și, nu în ultimul rând, ADR Vest va putea să adapteze mai bine proiectele la nevoile regiunii. „Sper că această schimbare va fi dublată și de faptul că, în limbajul comun, nu vom mai vorbi de cheltuirea banilor europeni, ci de investirea lor”, adaugă Sorin Maxim.

Se așteaptă ca Programul Operațional Regional 2021-2027 al Regiunii Vest să fie aprobat de Comisia Europeană în luna iulie a acestui an. Până la lansare, ADR Vest va continua pregătirea ghidurilor de finanțare și consultările publice pe teme de interes pentru potențialii beneficiari. Vă reamintim, resursele alocate Regiunii Vest pentru viitorul Program Operațional Regional vor depăși 1 miliard de euro.

 

Print Friendly, PDF & Email