Regiunea Vest, implicată într-un proiect internațional de reducere a risipei alimentare

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest este partener asociat într-un consorțiu coordonat de Universitatea din Deusto, Spania, în cadrul proiectului FoodRus, care își propune să limiteze pierderile și risipa de alimente la nivel european.

 

În condițiile în care, la nivel global, o treime din totalul alimentelor produse este irosită – numai în Europa această risipă costând 143 de miliarde de euro în fiecare an –, proiectul FoodRus va promova eficiența resurselor în toate etapele lanțului agroalimentar, de la producție până la consum și eliminarea resturilor, anunţă reprezentanţii Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest.

Proiectul caută să abordeze aceste provocări prin crearea de sisteme alimentare rezistente în nouă regiuni europene. Pentru realizarea acestui lucru, vor fi testate 23 de soluții de economie circulară bazate pe inovare colaborativă: tehnologice (soluții pentru gestionarea pierderilor și deșeurilor alimentare), sociale (materiale educaționale și activități științifice ale cetățenilor pentru a promova obiceiuri de consum durabil), organizaționale (rețele pentru a încuraja consumul local și donațiile) și fiscale (scheme fiscale de tip „Plătești pentru cât arunci”).

În proiect sunt implicați 29 de parteneri din zece țări europene, iar cele 23 de soluții vor fi testate de către trei regiuni în cadrul unor acțiuni pilot, fiecare dedicată unui lanț valoric:

  • Un program dedicat segmentului de legume și salate (în Spania);
  • Un program concentrat pe carne și pește (în Danemarca);
  • Un program care analizează lanțul valoric al pâinii (în Slovacia).

Regiunea Vest a României se numără printre zonele ce vor fi implicate ulterior în faza de dezvoltare și promovare a unor seturi de bune practici, alături de Valencia (Spania), Budapesta (Ungaria), Linz (Austria), Plovdiv (Bulgaria) și Halandri (Grecia). Cu sprijinul ADR Vest, partener asociat în proiect, soluțiile adoptate vor fi implementate în lanțurile agroalimentare ale regiunii.

Cu un buget total de 6,7 milioane de euro, proiectul FoodRus este finanțat prin programul de cercetare și inovare al Uniunii Europene, Orizont 2020, și beneficiază de o cofinanțare de 6 milioane de euro din partea UE. Perioada de implementare se va încheia în aprilie 2024.

 

Print Friendly, PDF & Email