Regimul hipocaloric poate vindeca diabetul de tip 2

diabetO dietă hipocalorică, bazată pe sucuri şi legume, testată clinic în Marea Britanie, a ajutat pacienţii cu diabet de tip 2 să renunţe la medicamente şi a inversat evoluţia bolii după doar câteva luni.

 

După 18 luni, unii dintre bolnavii de diabet care urmaseră dieta conti­nuau să nu prezinte niciun simptom. Deşi dieta a fost testată pe un număr restrâns de pacienţi, în Marea Brita­nie se va derula în curând o nouă se­rie de teste, în valoare de 2,4 milioane de lire sterline (peste 2,8 milioane de euro), efectuate pe 280 de diabetici, informează dailymail.co.uk, sursă citată de Mediafax.

Pacienţii care suferă de diabet de tip 2 vor fi supuşi unei diete hipocalo­ri­ce, bazată pe sucuri şi supe, şi li se va permite să consume doar 800 de calo­rii pe zi – cantitate pe care unele persoane o consumă numai în timpul prânzului.

Diabetul de tip 2 apare de obicei în cazul pacienţilor de vârstă mijlocie, fiind cea mai frecventă formă de dia­bet, şi se dezvoltă atunci când pan­creasul nu secretă suficientă insulină.

Roy Taylor, profesor la Univer­sitatea din Newcastle, a emis ipoteza conform căreia grăsimea din jurul or­ganelor vitale ar putea fi cheia înţe­legerii acestei boli.

Acest tip de grăsime blochează pancreasul şi ficatul, întrerupând se­creţia de insulină şi împiedicând uti­lizarea adecvată a acesteia. Odată cu această dietă strictă, însă, grăsimile sunt arse, iar organele vitale sunt re­aduse la funcţionarea lor normală.

În timpul testării iniţiale, efec­tuate pe 11 bărbaţi şi femei – dieta a constat numai din sucuri utilizate în curele de slăbire, salate şi legume fără amidon –, s-a constatat, după opt săptămâni, că evoluţia diabetului a fost inversată. Nivelurile de grăsime din pancreas au revenit la normal, iar acest organ a fost capabil să pompeze din nou insulină fără probleme. La trei luni după încheierea dietei, simp­tomele diabetului nu reveniseră la şapte dintre cei 11 participanţi, iar 18 luni mai târziu, cel puţin patru dintre pacienţi nu prezentau încă simptome de diabet.

Noul test, mai cuprinzător, care va fi efectuat cu colaborarea cercetă­torului Mike Lean, de la Universitatea din Glasgow, va urmări să stabilească dacă nu cumva succesul testului iniţial va putea fi repetat şi în cazul unui grup mai mare de oameni. De aseme­nea, acesta va observa cât de uşor le va fi pacienţilor să urmeze dieta şi intervalul de timp în care vor rămâne sănătoşi după ce vor începe iar să mănânce normal.

Dacă analizele noastre vor arăta că această abordare este eficientă (…), scopul nostru va fi să generăm un program care ar putea fi im­ple­mentat în cadrul Serviciului Naţional de Sănătate cât mai curând”, mai spune profesorul Mike Lean. Cu toate acestea, cercetarea nu are implicaţii pentru persoanele cu diabet de tip 1, unde lezarea pancreasului este cauza­tă de sistemul imunitar al organis­mului.

Print Friendly, PDF & Email