Regal de jazz şi blues, la Timişoara

Bega Blues Band Arhiva BBBLa acest sfârşit de săptămână, la Timişoara va avea loc Gala de Blues Jazz Kamo, cel mai longeviv festival de jazz şi blues din Timişoara. Două seri dense, cu muzică variată.

 

Gala de Blues Jazz Kamo, cel mai longeviv festival de jazz şi blues din Timişoara, ajunsă anul acesta la ediţia a XXV-a, va avea loc sâmbătă, 21 noiembrie, şi duminică, 22 noiembrie, de la la ora 19, la Sala Capitol a Filarmonicii „Banatul”.

Ca urmare a intenţiei directorului festivalului, Johnny Bota de a aduce mereu câte un artist sau grup format din artişti români din Diaspora, în acest an este invitat grupul Funcobello, din Germania. Toboşarul, liderul şi fondatorul acestei formaţii este Daniel Sâpcu, fost elev la Liceul de Muzică „Ion Vidu”, din Timişoara. Din formaţie mai face parte şi soţia sa, pianista Loredana Todor Sâpcu, absolventă, printre altele, a Facultăţii de Jazz şi Pop „Richard Oschanitzky”, din cadrul Universităţii Tibiscus din Timişoara, Daniel Brennecke, la bass, și Jiri Halada, la saxofon.

Un oaspete aşteptat este, pentru Gala din acest an, pianistul Api Farkas, născut în România, în prezent, cetăţean maghiar, mai anunţă organizatorii. În anii 70 – 80, Api Farkas a fost o prezenţă foarte activă pe scenele timişorene, făcând parte şi din formaţia Crepuscul, alături de Johnny Bota. Acum, la Gala de Blues Jazz Kamo va veni ca lider al trioului Blue Moon, care îi mai are în componenţă pe Kovács-Simon János, la ghitară bass, şi pe Takács Bálint, la baterie. „Cei trei muzicieni de renume internațional, excelează în redarea unor teme standard de jazz, în special din sfera muzicii latino-americane, de inspiraţie Michel Camillo”, transmit organizatorii festivalului.

Din Franţa va fi pe scena Galei Kamo pianistul Manuel Rocheman. Câştigător al Premiului Django Reinhardt şi al altor numeroase premii şi distincţii, acesta este socotit drept unul dintre cei mai valoroşi din Europa, la ora actuală. Manuel Rocheman – invitat la Timişoara cu sprijinul Institutului Cultural Francez – a mai fost oaspete al Galei de Blues Jazz în urmă cu mai mult de zece ani. Împreună cu el, la Timişoara, vor evolua contrabasistul Mathias Allamane şi toboşarul Matthieu Chazarenc.

Pentru prima oară, pe scena Galei va fi prezentă o formaţie din Polonia, anume Adam Bałdych Imaginary Quartet. „Cei care au fost prezenţi la festivalul de jazz de la Gărâna de anul trecut au putut admira sonorităţile camerale, ingeniozitatea improvizatorică şi virtuozitatea liderului şi violonistului, Adam Bałdych, completat de excepţionala secţie ritmică: Paweł Tomaszewski – pian, Michał Barański – contrabas şi Paweł Dobrowolski – percuție”, mai spun organizatorii.

La Gala de Blues Jazz Kamo de anul acesta va ajunge şi chitaristul Nicu Patoi, liderul grupului bucureştean Platonic Band, una dintre cele mai interesante personalităţi muzicale contemporane pe scena jazzului funk din România. Nicu Patoi, afirmă organizatorii Galei, alcătuieşte o alchimie subtilă de intersecţii stilistice blues, rock, jazz şi funk, păstrând esenţa calităţii muzicale într-un ansamblu unitar care dizolvă graniţele artificiale dintre genuri. Alături de Nicu Patoi evoluează vocalistul şi percuţionistul Berti Barbera, basistul Adrian Ciuplea şi bateristul  Răzvan “Lapi” Lupu.

Ca în fiecare an, gazda Galei va fi formaţia timişoreană Bega Blues Band, fondată de Béla Kamocsa, cea mai longevivă şi titrată din ţară, deţinătoare a Diplomei de Excelenţă, acordată de Primăria Timişoarei şi de Consiliul Judeţean Timiş şi declarată, ani de-a rândul, cea mai bună formaţie de blues jazz din România. Johnny Bota şi Lică Dolga, cei care au mai rămas din trio-ul iniţial Bega Blues Band, au chemat alături de ei muzicieni din generaţii diferite, împreună cu care au participat la numeroase festivaluri, emisiuni radio şi TV din România şi din străinătate. Grupul este format din Maria Chioran – voce, Lucian Nagy – instrumente de suflat şi percuţie, Toni Kühn – claviaturi, Mircea Bunea – chitară, Johnny Bota – bas şi Lică Dolga – tobe. Valoarea grupului Bega Blues Band este atestată prin obţinerea Premiului de Jazz al Uniunii Compozitorilor şi al Fundaţiei Muzza pentru Cea mai bună formaţie a anului şi prin nominalizarea CD-ului „Zboina neagră – In memoriam Kamo” la Discul Anului.

Organizatorii Galei anunţă că, la această ediţie, Bega Blues Band va lansa noul CD, Brassica Soup, pe care sunt imprimate şapte compoziţii ale lui Johnny Bota şi Lucian Nagy şi o piesă a lui Mongo Santamaria.  Evenimentul va avea loc în deschiderea concertului renumitei formaţii Bega Blues Band.

Bega Blues Band, la Gala de Blues Jazz Kamo 2011

Prezentator al Galei de Blues Jazz Kamo 2015, va fi, şi anul acesta, tot Florian Lungu.

După ce, timp de nouăsprezece ediţii, a fost condusă de Béla Kamocsa „Kamo”, din postura de director artistic, după dispariţia dintre noi a acestui mare artist, sarcina de director artistic i-a revenit lui Johnny Bota, partener, timp de aproape 30 de ani, a lui Béla Kamocsa, în formaţia Bega Blues Band.

Acest eveniment – organizat de Filarmonica „Banatul”, Fundaţia „Alternativa”, Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi Primăria Timişoara – s-a dorit, de la început, o manifestare culturală euro-regională, aducând pe scenă artişti valoroşi de jazz şi blues din Ungaria, Serbia, Muntenegru, Croaţia, Slovacia, Slovenia, dar şi din Austria, Germania, Olanda, SUA, Canada, Polonia şi Franţa. De fiecare dată, sălile au fost pline, demonstrând apetenţa publicului timişorean pentru genurile muzicale de jazz şi blues, atât de iubite, pe plan mondial.

 

 

Print Friendly, PDF & Email