Deputatul PNL Marilen Pirtea: „Universitățile performante vor trebui să bage mâna în economii pentru a acoperi majorări dictate de la centru și lăsate neacoperite”

Deputatul PNL de Timiş Marilen Pirtea, care este şi rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, atrage atenţia că Educaţia are, în momentul de faţă, un minus de peste 370 de milioane de lei şi promisiuni de achitare a doar 84 de milioane de lei. „Universitățile performante vor trebui să bage mâna în economii pentru a acoperi majorări dictate de la centru și lăsate neacoperite”, avertizează acesta.

 

Coaliția Națională pentru Modernizarea României a avut, ieri, o serie de discuții pe problematici educaționale cu prim-ministrul României, Mihai Tudose.

Deputatul PNL de Timiş Marilen Pirtea spune că, în calitate de rector al Universităţii de Vest din Timişoara și de vicepreședinte al acestei Coaliţii, a insistat pe necesitatea identificării unei soluții pentru ca instituțiile de învățământ să poată acoperi toate creșterile salariale acordate de Guvern sau câștigate în instanță şi, totodată, pe urgentarea eliminării vidului legislativ privind scutirea cercetătorilor de impozit, pe modelul din IT.

Cea mai recentă problemă financiară a sistemului este cea a sporului de doctorat, majorat de la 150 – 200 de lei la 725 de lei, declară deputatul liberal. Această creștere, explică el, vine cu un efort financiar extrem de mare chiar și pentru universitățile stabile din punct de vedere economic, însă imposibil pentru multe alte universități. „Anual, instituțiile de învățământ superior trebuie să plătească în plus 70 de milioane de lei. Din discuții, a reieșit că în acest moment nu sunt bani pentru acest segment de plăți, o eventuală soluție fiind amânată pentru sfârșitul anului. Astfel, universitățile performante vor trebui să bage mâna adânc în economii, din nou, pentru a acoperi majorările dictate de la centru și lăsate neacoperite. În același timp, multe instituții se vor afla în imposibilitatea de a se achita de aceste obligații, ceea ce va conduce la noi procese”, este de părere Marilen Pirtea.

Pentru plata sentințelor judecătorești, mai spune el, s-au identificat 84 de milioane de lei, tot pentru finalul anului, însă în așteptare mai sunt alte 217 milioane de lei, neacoperite în acest moment.

O altă situație care afectează universitățile și tinerii cercetători, avertizează deputatul liberal, este cea a legislației care ar trebui să ofere scutiri de impozite pentru cercetători, pe modelul celor din IT. În momentul de față, spune el, există un vid legislativ ce nu permite aplicarea acestor prevederi. „S-a căzut de acord ca situația să fie reglementată cât mai curând. Sperăm, astfel, să putem convinge mai ușor tinerii să rămână în universitățile noastre și să activeze în cercetare, motivarea lor financiară fiind principala problemă de care ne lovim”, declară Marilen Pirtea.

Un alt punct aflat pe agenda discuțiilor, care și-a putea găsi rezolvarea până la începutul anului universitar, declară Marilne Pirtea, este cel al oportunității separării conceptului de promovare pe post față de scoaterea posturilor la concurs. „Ceea ce se întâmplă în momentul de față este o ipocrizie, creșterea în grad în cadrul universității trebuind să se facă doar prin susținerea unui concurs pe un loc vacant, nu prin promovare pe post”, declară Marilen Pirtea. Explicând că acest fapt conduce de multe ori la birocrație și consum inutil de resurse, dat fiind ca în 95% din cazuri există un candidat pe post și acela din interiorul instituției. „Promovarea ar da șansa tinerilor care au demonstrat că performează de a urca în carieră, iar universităților, șansa de a atrage prin concurs din exteriorul lor alți doritori de carieră universitară”, mai spune Marilen Pirtea.

Print Friendly, PDF & Email