Rectorul Universităţii de Vest Timişoara: „Cifrele de școlarizare existente nu au nicio bază rațională”

Marilen Pirtea Foto debanatPreşedintele Consorţiului Universitaria, Marilen Pirtea, atrage atenţia, după afişarea rezultatelor la Bacalaureat, că învăţământul românesc nu-şi mai permite să funcționeze în continuare în virtutea conservatorismului și a arbitrariului. Şi spune că cifrele de școlarizare existente nu au nicio bază rațională.

 

După afişarea rezultatelor la Bacalaureat, a cărui rată de promovare a fost, la nivel naţional, apropiată de cea de anul trecut, universitarii aduc în atenția publică partea mai puțin plină a paharului, şi anume scăderea, în această primă sesiune, a numărului absolvenților cu aproape 20% față de anul trecut.

Situația aceasta se traduce într-o scădere a numărului de studenți din anul I, care ar putea depăși 20% pentru universitățile cu o reputație mai puțin consolidată. Desigur, unda de șoc se va simți în întreg mediul academic, iar multe universități vor avea dificultăți să găsească resursele necesare pentru plata salariilor”, anticipează prof. univ. dr. Marilen Pirtea, preşedintele Consorţiului Universitaria.

Cu toate acestea, adaugă el, situația nu este nouă pentru universitățile românești: „După mulți ani în care numărul studenților a crescut progresiv, acestea s-au confruntat în ultimii ani cu scăderi ale numărului de înscrieri în anul I, semnificative după 2010.”  

2015, mai spune Marilen Pirtea, a fost, probabil, cel mai generos an al întregului deceniu în ceea ce privește înscrierile în anul I, în acel an fiind cu 15% mai mulți absolvenți de Bacalaureat față de media anilor 2011 – 2014. „Dacă ne uităm la câți elevi finalizează clasa a VIII-a, ne putem aștepta ca, în anii care au rămas din acest deceniu, numărul celor care promovează examenul de bacalaureat să fie similar cu cel din 2016. Tendințele demografice ne arată o fereastră de stabilitate cel puțin până în 2020”, declară rectorul UVT.

În acest context, adaugă el, se impune redimensionarea cifrelor de școlarizare, însoțită de creșterea alocației per student. „Desigur, toți ne dorim mai mulți bani pentru Învățământ și vom face tot ce ne stă în putință pentru a agrea un calendar de creștere până la 6%, în 2020. Însă, înainte de toate, este imperios necesar să gospodărim eficient fondurile existente. Nu ne permitem, ca sistem, să funcționăm în virtutea conservatorismului, cu cifrele de școlarizare din 2007-2008, când numărul de studenți era dublu, în contextul în care ni se cere mai multă calitate, însoțită de mai multă echitate”, mai spune preşedintele Consorţiului Universitaria.

Citeşte şi: Rectorul Universităţii de Vest Timişoara: „Bacalaureatul este simptomul care indică o problemă în preuniversitar” 

Acesta susţine că cifrele de școlarizare existente nu au nicio bază rațională, având ca punct de plecare capacitatea de școlarizare în anii ‘90, la care s-au adăugat locuri bugetate negociate între unii rectori și miniştri. „O componentă este istorică, cealaltă este arbitrară și ține mai degrabă de puterea de persuasiune a unora dintre rectori. Nu se poate face nici învățământ de calitate, nici nu poate fi asigurată echitate socială cu actualele alocații per student. De aceea, consider oportun și urgent scăderea cifrelor de școlarizare proporțional cu numărul de absolvenți de Bacalaureat, însoțită de creșterea alocațiilor per student”, declară Marilen Pirtea. Adăugând că o soluție mai bună ar fi alocarea cifrelor de școlarizare după criterii clare, care să reflecte calitatea universităților și prioritățile strategice ale României. Dar spune că are temeri că o astfel de soluție ar dura prea mult, iar sistemul de învăţământ nu-şi permite costurile așteptării.

În calitate de preşedintele al Consorţiului Universitaria, Marilen Pirtea  aduce în atenția ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru, și a opiniei publice oportunitatea de a crește alocația per student chiar de anul acesta, printr-o gestionare a resurselor existente adecvată la contextul demografic. „Statistica ne arată o fereastră de stabilitate demografică cel puțin până în 2020. Este imperios să o fructificăm și să investim în calitate. Avem nevoie de o decizie urgentă, chiar în această lună. Chiar dacă soluția este imperfectă, nu ne permitem să funcționăm în continuare în virtutea conservatorismului și a arbitrariului”, conchide Marilen Pirtea.

Consorțiul Universitaria este compus din cinci universităţi: Universitatea de Vest din Timișoara, reprezentată de de rectorul acesteia, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, care este şi președintele Consorțiului, Universitatea din București – rector delegat, prof. univ. dr. Romiță Iucu, Universitatea „Babeș-Bolyai”, din Cluj-Napoca – rector, acad. Ioan-Aurel Pop, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași – rector delegat, prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, şi Academia de Studii Economice din București – rector, prof. univ. dr. Nicolae Istudor.

Print Friendly, PDF & Email