Rectorul Academiei de Poliţie, abilitat, pe criterii necunoscute, să conducă doctorate în siguranţă naţională

Daniel TorjeRectorul Academiei de Poliţie, fost profesor de sport ajuns doctor în Ştiinţele educaţiei, a fost abilitat, recent, să conducă doctorate în ordine publică şi siguranţă naţională. Criteriile care au stat la baza emiterii atestatului nu pot fi, însă, studiate. Academia de Poliţie nu face publice astfel de informaţii, deşi ar trebui.

 

Lipsă de transparenţă la Academia de Poliţie

Pe site-ul fiecărei universităţi trebuie să existe, potrivit legii, o secţiune dedicată anunţării tezelor de abilitare, care facă publice nu doar data şi locul susţinerii tezei, membrii comisiei şi titlul tezei, ci şi lista lucrărilor publicate de cel care solicită abilitarea de a conduce doctorate, fişa de verificare a îndeplinirii standardelor minimale, rezumatul tezei de abilitare şi propunerea universităţii pentru comisia de abilitare.

Un exemplu de nerespectare a legii este Academia de Poliţie „Al.I. Cuza”, din Bucureşti, şi însuşi rectorul instituţiei, prof. univ. dr. Daniel Torje, fost profesor de sport, ajuns doctor în Ştiinţele Educaţiei şi, recent, abilitat de CNATDCU să coordoneze doctorate în ordine publică şi siguranţă naţională.

Din comisia de specialitate care a evaluat teza de abilitare şi a propus CNATDCU validarea au făcut parte profesorii universitari Dan Cavaropol, conducătorul şcolii doctorale a Academiei de Poliţie, Sorin Pânzariu, director al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, din Bucureşti, şi Daniel Dumitru, prorectorul UNAp.

Nu e clar, însă, ce criterii au stat la baza emiterii certificatului de conducător de doctorat în ordine publică şi siguranţă naţională unui doctor în Ştiinţele Educaţiei.

Invocând art. 166 din Legea educaţiei nr. 1/2011, reprezentanţii Ministerului Educaţiei ne transmit că standardele minimale de acceptare de către CNATDCU a dosarului pentru obţinerea atestatului de abilitare nu depind nici de funcţia didactică, nici de gradul profesional şi sunt identice cu standardele de acordare a titlului de profesor universitar. „Aceste standarde minimale sunt reglementate prin Ordinul nr. 6560/2012, privind aprobarea standardelor minimale necesare şi obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice din învăţământul superior şi a gradelor profesionale de cercetare-dezvoltare, cu modificările şi completările ulterioare”, adaugă ei. Adică, legea permite ca un doctor în Ştiinţele Comunicării, de exemplu, să fie abilitat să conducă doctorate în Chimie. Doar că legea impune şi nişte criterii clare. Care nu sunt opţionale.

Trebuie ca bazele de date internaţionale luate în considerare pentru articolele publicate în reviste şi în volumele unor manifestări ştiinţifice, cu excepţia articolelor publicate în reviste cotate ISI, să fie recunoscute pe plan ştiinţific internaţional. În plus, în cazul abilitării unui conducător de doctorate în ordine publică şi siguranţă naţională, cărţile, cursurile universitare, tratatele sau lucrările manifestărilor ştiinţifice scrise de acesta trebuie să fi fost publicate la edituri cu prestigiu internaţional, la edituri cu prestigiu ştiinţific recunoscut în domeniul Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică sau în domenii conexe.

 

Pe ce criterii a fost emis atestatul?

Din CV-ul d-lui Torje nu rezultă articolele pe care le are în publicaţii recunoscute pe plan ştiinţific internaţional, nici cărţile sau tratatele publicate la edituri cu prestigiu ştiinţific recunoscut în domeniul Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică sau în domenii conexe.

Iar pe site-ul Academiei de Poliţie nu există informaţii privind lista lucrărilor publicate şi fişa de verificare a îndeplinirii standardelor minimale, rezumatul tezei de abilitare şi propunerea Academiei pentru comisia de abilitare, care ar trebui să fi stat la baza susţinerii tezei de abilitare. Deşi potrivit legii, pe site-ul instituţiei trebuia să existe o secţiune dedicată anunţării tezelor de abilitare, care să includă şi aceste informaţii – la fel, data şi locul susţinerii tezei, membrii comisiei şi titlul tezei.

Am solicitat Academiei de Poliţie să ne transmită aceste informaţii. Momentan, după 19 zile de la trimiterea solicitării de informaţii, nu am primit răspunsul. Nici nu am fost anunţaţi că oficialii instituţiei au nevoie de 30 de zile pentru a-l redacta. Asta, deşi nu e nevoie de documentare, ca să necesite timp. Se presupune că ele există în format electronic, fiind trimise comisiei de abilitare, fără de care aceasta nu putea propune CNATDCU validarea.

 

De la profesor de educaţie fizică la coordonator de doctorate în siguranţă naţională

Comisarul-şef Daniel Torje a început să predea la Academia de Poliţie în 1992, când, ca şi absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică Bucureşti, Specializarea Gimnastică Sportivă, a fost încadrat ca preparator universitar la Catedra de Educaţie Fizică a Academiei, post pe care l-a ocupat până în 1994. Din acel an până în 1998 a fost asistent universitar, apoi lector, între anii 1998 – 2001, conferenţiar universitar între anii 2003 – 2007, profesor universitar, din 2007, şi director departament din anul 2011, toate funcţiile fiind la Catedra de Educaţie Fizică a Academiei de Poliţie. Din 2015 este şi preşedintele Senatului universitar al acestei instituţii.

Daniel Torje a fost numit, în primăvara acestui an, rector al Academiei de Poliţie, funcţie rămasă liberă în urma pensionării chestorului Gheorghe Popa, produsă la foarte scurt timp după un control al MAI. Făcuse deliciul mass-media faptul că în CV-ul d-lui Torje, postat pe site-ul Academiei, acesta se recomanda ca fiind şi „un actor amator cu roluri episodice”, în câteva seriale de comedie sau în piesa de teatru Stăpânul ciolanului, pusă în scenă de Grupul umoristic Vouă, şi organizator de baluri Miss Boboc.

 

Update: După publicarea articolului, am fost contactată de rectorul Academiei de Poliţie, Daniel Torje, care mi-a comunicat că problema se va remedia. La două zile după aceea, informaţiile solicitate erau urcate pe site-ul instituţiei. Acestea pot fi consultate aici:

Curriculum Vitae

Rezumat teză de abilitare

Lista cu lucrări

Fişă de verificare

 

Articol publicat şi în Puterea a Cincea.

Print Friendly, PDF & Email