Rectorii din Consorțiul „Universitaria” anunţă susţinerea noului ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru

Mircea Dumitru Foto b365Noul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, are susținerea celui mai puternic consorțiu universitar din România. Motivând că acesta a militat cu consecvență pentru universități puternice care să ofere învățământ superior de calitate.

 

Consorțiul „Universitaria” transmite că rectorii universităților afiliate au primit cu optimism numirea profesorului universitar dr. Mircea Dumitru în funcția de ministru al Educației, deşi realizează că timpul pe care îl are la dispoziție în Guvernul Cioloș nu este foarte generos. „Cu toate acestea, suntem încrezători în capacitatea profesorului Dumitru de a propune și implementa o serie de măsuri cu impact semnificativ asupra învățământului românesc”, se arată într-un comunicat al Consorţiului „Universitaria”.

Un prim argument, spun rectorii afiliaţi acestui consorţiu, este experiența lui Mircea Dumitru ca rector al unei instituții de învățământ emblematice pentru România, Universitatea din București: „După patru ani de mandat, dl Dumitru a obținut din nou sprijinul comunității academice, fiind reales rector. Reamintim faptul că acesta a apărat valorile universitare în situații complexe, dintre care cea mai răsunătoare a fost demersul de retragere a doctoratului dlui Ponta.”

Un al doilea argument, transmit rectorii, vine din implicarea acestuia în politicile din învățământul superior. „Domnia sa este una dintre persoanele care și-au pus amprenta asupra pozițiilor Consorțiului, în ultimii patru ani. A militat cu consecvență pentru universități puternice care să ofere învățământ superior de calitate”, mai transmite Consorţiul „Universitaria”. Reamintind în acest context unele dintre solicitările recente ale consorțiului, al căror semnatar este și Mircea Dumitru:

  1. Retragerea imediată a OUG 20/2016, pentru modificarea și completarea OUG 57/2015, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016.
  2. Aducerea imediată a finanțării pe student cel puțin la nivelul celei din 2008 și elaborarea unui calendar de creștere până la nivelul mediu din țările foste comuniste ale UE.
  3. Stabilirea unui calendar pentru atingerea până în 2020 a unui procent de 6% din PIB pentru Educație și 1% pentru Cercetare.

Nu în ultimul rând, adaugă reprezentanţii Consorţiului „Universitaria”, un argument solid constă în „punctele tari ale mandatului lui Adrian Curaj. Ministrul Mircea Dumitru preia o construcție instituțională consolidată, realizată în spiritul Legii 1/2011 și în spiritul bunei guvernări.”

Marilen Pirtea Foto radio TimisoaraPreședintele Consorțiului „Universitaria”, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, care este şi rectorul Universității de Vest din Timișoara, anunţă că Mircea Dumitru va fi sprijinit de consoţiu în deciziile pe care le va lua, în special în legătură cu extinderea autonomiei universitare, creșterea finanțării instituțiilor de învățământ superior și impunerea standardelor de calitate. „Ne asumăm să ne implicăm activ, să găsim soluții pragmatice pentru problemele actuale ale învățământului, alături de minister. Mai mult, vom depune toate eforturile posibile pentru a convinge politicienii și publicul să prioritizeze cu adevărat Educația. O primă țintă în acest sens este rectificarea bugetară din acest an, în urma căreia Educația trebuie să fie beneficiara unor sume importante”, mai transmite Marilen Pirtea, în numele Consorţiului „Universitaria”.

Print Friendly, PDF & Email