Reabilitarea liniilor de tramvai de pe bulevardul Cetăţii, încheiată

Bulevardul Cetăţii. Foto: Primăria Timişoara

Lucrările de reabilitare a liniilor de tramvai şi modernizarea tramei stradale pe bulevardul Cetăţii” au fost finalizate, anunţă Primăria Timişoara.

 

„Bulevardul Cetății este o investiție pentru toți timișorenii de acum, și pentru următoarele generații. Nu a fost un șantier ușor, iar șansa fondurilor europene ne-a ajutat să ducem la bun sfârșit întreg proiectul. Acum, bulevardul Cetății e un culoar de mobilitate cu opțiuni reale pentru toți cei care circulă pe aici: pietoni, șoferi, bicicliști sau utilizatori de transport public. E un pas mare pentru încurajarea mobilității urbane sustenabile. De exemplu, de la reluarea circulației tramvaielor, avem peste 6,5 milioane de călătorii pe liniile 4 și 7 și aproape 16.000 de ture de tramvai. Sunt încrezător că tot mai mulți timișoreni vor utiliza transportul public verde și bicicleta pe măsură ce infrastructura va deveni tot mai calitativă. Continuăm investițiile cu fonduri europene în sistemul de mobilitate urbană și în calitatea spațiilor publice din Timișoara”, declară Dominic Fritz, primarul municipiului Timişoara.

Valoarea totală a proiectului este de apropae 111 milioane de lei, din care peste 66,5 milioane de lei reprezintă cofinanţarea Uniunii Europene, din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Regional Vest. Programul este gestionat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de autoritate de management.

“Ne bucurăm de  faptul că primul proiect finalizat din fonduri europene prin Programul Regional Vest este o investiție care asigură pentru timișoreni un sistem de transport public  modern și ecologic. Cu toții ne dorim să ajungem cât mai repede acasă, la muncă sau la școală, să nu pierdem timp în trafic sau căutând locuri de parcare. Și doar prin astfel de investiții și măsuri transportul public poate deveni o alternativă reală, atractivă și durabilă la mobilitatea individuală, cu mașina proprie. În plus, nu generează poluare, nu are impact negativ asupra mediului ceea ce înseamnă o îmbunătățire a calității vieții noastre, a tututor. De aceea, am investit și vom continua să investim în orașe mai verzi, care pun oamenii pe primul loc”, spune Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

În cadrul proiectului, au fost modernizate linia de tramvai şi partea carosabilă, pe o lungime totală de 3,5 km, şi au fost amenajate piste de biciclete, pe ambele părţi ale bulevardului, pe o distanţă totală de 2,88 km, nouă staţii moderne pentru transportul public, cinci sisteme noi de bike-sharing și trei sisteme de management al traficului. Acestea implică şi patru tipuri de măsuri de accesibilizare pentru persoanele cu dizabilităţi: locuri speciale de parcare, marcaj tactil, rampe de acces şi sisteme acustice a instalaţiilor de semaforizare.

Proiectul vizează nu doar reabilitarea liniei de tramvai, amenajarea de trotuare, piste pentru biciclete şi zone verzi şi creşterea confortului şi siguranţei circulaţiei, ci şi creşterea vitezei medii de circulaţie, reducerea cheltuielilor de exploatare, întreţinere şi reparaţii, îmbunătăţirea siguranţei în circulaţie, a confortului pentru călători şi a parametrilor de mediu afectaţi de transportul public, precum şi reducerea duratei şi a costului transportului de călători.

 

Print Friendly, PDF & Email