Raze laser de mică intensitate, utilizate pentru regenerarea dinţilor

DanturaO echipă de cercetători americani au creat o metodă revoluţionară de regenerare a dinţilor, ce utilizează raze laser de mică intensitate care stimulează procesul de activare a celulelor suşă ale pacienţilor.

 

Autorii acestei tehnici sunt de părere că metoda lor are un potenţial uriaş, întrucât ea va putea fi utilizată nu doar în stomatologie, ci în întregul domeniu al medicinei regenerative, informează Reuters, sursă citată de Mediafax. Echipa de cercetători americani a folosit raze laser de mică intensitate pentru a stimula celulele suşă dentare să formeze dentină, acel ţesut dur, asemănător oaselor, din care este alcătuită cea mai pare parte a unui dinte. Studiul a fost realizat pe şoareci, dar a inclus şi teste realizate în laborator pe celule umane.

Savanţii nu au regenerat un dinte întreg, întrucât regenerarea smalţului dentar reprezintă o operaţiune complicată. Însă obţinerea de dentină contribuie deja la îndepărtarea nevoii de a realiza o obturaţie de canal, dureroasa intervenţie ce constă în îndepărtarea nervului şi a bacteriilor dintr-un dinte. Folosind metodele actuale de regenerare celulară, cercetătorii extrag celule suşă din organism, le cultivă în laborator şi apoi le reintroduc în corp. Această tehnică nouă stimulează pur şi simplu intrarea în acţiune a celulelor suşă care există deja în organismul pacientului. Oamenii de ştiinţă au remarcat de multă vreme că terapia cu raze laser de intensitate scăzută poate să stimuleze mai multe procese biologice, precum rejuvenarea pielii şi creşterea părului.

Coordonatorul studiului – Praveen Arany, de la National Institute of Dental and Craniofacial Research, o divizie a National Institutes of Health din Statele Unite – insistă asupra dozării corecte a intensităţii razelor laser: „Dacă intensitatea e prea mică, tratamentul nu dă rezultate. Dacă este prea mare, atunci poate să producă daune”. Razele laser de intensitate mare sunt folosite pentru a tăia diverse obiecte şi pentru a cauteriza.

Savanţii americani au descoperit că expunerea dinţilor la raze laser de intensitate scăzută acţionează asupra unor substanţe chimice active, molecule ce conţin oxigen, care activează o proteină celulară implicată în funcţiile de dezvoltare, vindecare şi imunizare.

Această proteină ţinteşte celulele suşă prezente în pulpa dentară şi le obligă să se transforme în dentină. Celulele suşă sunt celule capabile să se transforme în diverse tipuri de celule şi ţesuturi din organism.

Echipa de cercetători americani consideră că metoda ar putea fi folosită pentru a vindeca răni, pentru a regenera ţesut cardiac, pentru a scăderea inflamaţiile şi pentru a repara fracturile osoase.

Print Friendly, PDF & Email