Războiul sporurilor salariale, mediat de Parlament

Se caută soluţii pentru rezolvarea conflictului dintre funcţionari publici şi Curtea de Conturi

Functionari publici Foto stirideclujTimişul se numără printre judeţele cu cele mai multe procese între funcţionari publici şi Curtea de Conturi, din cauza imputării diverselor sporuri încasate îndeobşte de angajaţii Primăriilor. O rezolvare în acest sens a fost cerută zilele trecute şi în Parlament, propunându-se clarificarea situaţiei printr-un act normativ.

 

Neclarităţi legale

În momentul de faţă, la Tribunalul Timiş şi la Judecătoria Timişoara se află pe rol zeci de procese în care funcţionarii publici de la Primării din judeţ se judecă cu Curtea de Conturi pentru deciziile luate în urma auditurilor, de imputare a diverselor sporuri încasate de-a lungul timpului de angajaţii acestor unităţi administrativ-teritoriale. Cum deja există multiple procese câştigate de către funcţionarii publici, o rezolvare de alt gen a acestui conflict a fost cerută zilele trecute la Camera Deputaţilor, cu referire strictă la situaţia din Timiş.

„Colaborarea între Legislativ şi Executiv trebuie să fie corectă. În realitate, nu este întotdeauna aşa. Se întâmplă ca de multe ori norme metodologice de aplicare elaborate de Executiv să denatureze spiritul legii, iar modul brutal în momentul aplicării să creeze revoltă. Amintim aici de Codul Fiscal, de acte normative legate de salarizarea bugetarilor, de acte privind administraţia locală, de Codul penal, de Codul de Pprocedură Penală, precum şi de alte legi”, s-a precizat în intervenţia pe această temă.

Menţionându-se că în Timiş administraţia publică este cea mai afectată, existând interpretări contradictorii asupra legilor. În acest sens sunt amintite rapoarte ale Curţii de Conturi, pro şi contra, faţă de aceeaşi situaţie, hotărâri judecătoreşti diferite pentru aceeaşi faptă, incriminarea primarilor pentru ceea nu ar trebui să fie incriminat un primar, retribuţii diferite pentru aceeaşi funcţie publică.

În aceeaşi intervenţie se reproşează, în premieră, haosul generat de unele decizii ale Curţii de Conturi. „Toate aceste aspecte se întorc împotriva Parlamentului şi a parlamentarilor, pe nedrept uneori. Aceste neajunsuri pot fi remediate, clarificând urgent legile neclare, îndreptând normele metodologice ce se abat de la spiritul legii şi sancţionând pe cei răuvoitori. Cu cât vom face mai repede aceste clarificări, va fi mai bine şi pentru oameni şi pentru imaginea Parlamentului şi a instituţiilor publice”, a declarat unul dintre iniţiatorii intervenţiilor parlamentare pe această temă, deputatul PSD de Timiş Dorel Covaci, deşi este greu de înţeles de ce, cât a fost la guvernare, PSD nu a realizat demersuri concrete pentru această armonizare legislativă.

Haos în formă continuată

Până la o eventuală intervenţie a Parlamentului, printr-o lege care să clarifice aceste ambiguităţi, în Timiş războiul între funcţionari şi Curtea de Conturi continuă, aglomerând instanţele judecătoreşti.

„Nu ştiu în ce măsură un act normativ ar putea stopa Curtea de Conturi, care în unele situaţii pare să nu mai ţină cont de nimic. În judeţ, la Primării, se dau în continuare decizii aberante de recuperare a unor sporuri acordate legal. Reprezentanţii Curţii de Conturi nu recunosc hotărâri judecătoreşti defavorabile, nu ştiu în ce măsura ar respecta un nou act normativ. Sunt auditori zonali care au şi recunoscut că fac strict ce li se trasează de sus”, ne-a declarat Tiberiu Negrei, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie.

Sporul de dispozitiv acordat funcţionarilor din administraţia publică locală şi felul în care acesta se acordă sau nu se acordă în diverse Primării din Timiş continuă să fie un motiv de scandal la nivelul structurilor administrativ-teritoriale din judeţ. Reprezentanţii locali ai Sindicatului Funcţionarilor Publici din Administraţia Locală spuneau anul trecut că analizează posibilitatea de a face plângeri penale reprezentanţilor Curţii de Conturi, pentru că le-au impus unor Primării recuperarea banilor daţi pentru acest spor de dispozitiv. Rămâne de văzut cum va fi rezolvată această problemă în perioada următoare. Dacă soluţia finală va fi tot instanţa, atunci se va ajunge iarăşi la o supra-aglomerare a Tribunalelor şi Judecătoriilor, inclusiv în Timiş, la fel ca în momentul marii tăieri de sporuri din 2009 – 2010. Şi, la fel ca în alte cazuri vizând sporurile, probabil că unele instanţe vor decide într-un mod, iar altele într-un mod diametral opus, pe aceeaşi speţă. Lucru care nu va face decât să sporească nemulţumirile în rândul funcţionarilor din administraţia locală.

Print Friendly, PDF & Email