RATT reacţionează la trei zile după ce un tramvai a circulat fără control şi indică vinovatul

Tramvai fara vatman Timisoara Foto Radio TimisoaraLa trei zile după ce un tramvai a circulat prin Timişoara, scăpat de sub control, Regia Autonomă de Transport Timişoara anunţă că a identificat vinovatul: vatmanul care a circula cu uşa deschisă…

 

Vineri după-amiază, un tramvai de pe linia 4, care circula dinspre Calea Buziaşului spre Piaţa Traian, a fost scăpat total de sub control, după ce vatmanului i se făcuse rău şi leşinase în timpul mersului. La intersecţia străzii Şt. O. Iosif cu b-dul Eroilor, acesta a căzut din tramvai.

Doar printr-o minune, acest incident nu s-a transformat într-o tragedie. Norocul a fost o pantă, din zona magazinului Ciclop, de pe strada Ştefan cel Mare, care a încetinit garnitura. Vatmaniţa unui tramvai ajuns în zonă a fost cea care a urcat şi a setat comanda frână, în caz contrar vehiculul putându-se pune în circulaţie în orice moment.

În ziua accidentului reprezentanţi ai Regiei Autonome de Transport Timişoara declaraseră presei că tramvaiul a fost oprit de… un controlor aflat în vehicul în momentul în care vatmanul a leşinat şi a pierdut controlul. Lucru imposibil, însă, pentru că locul vatmanului este delimitat de restul tramvaiului printr-un perete de lemn şi sticlă, la acesta neputându-se ajunge din mers.

La trei zile, după incident RATT reacţionează oficial şi comunică faptul că vinovat este vatmanul pentru că a circulat cu uşa deschisă şi a căzut din tramvai. Adică, dacă nu cădea din tramvai şi se prăvălea pe panoul de comandă – ceea ce ducea tot la un tramvai scăpat de sub control – nu era vinovat… Iată ce se arată în comunicatul RATT:

Evenimentul a fost posibil pentru că vatmanul nu a respectat procedura internă din Manualul conducătorului de tramvai, care interzice circulaţia cu uşile deschise. Menţionăm că, în ciuda gravităţii evenimentului, siguranţa călătorilor nu a fost pusă în pericol. În ceea ce priveşte sănătatea vatmanului în cauză, precizăm că acesta a fost la zi cu analizele medicale înaintea evenimentului de vineri, neavând nicio problemă medicală, fiind apt pentru a conduce tramvaiul. În prezent, starea de sănătate a colegului nostru este stabilă.

În urma incidentului de vineri, Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş a demarat o anchetă, la fel ca şi Poliţia Rutieră. La nivel intern, RATT a început o cercetare administrativă privind modul de respectare a procedurilor interne din Manualul conducătorului de tramvai.

Dorim să informăm publicul călător că toate tramvaiele care rulează în Timişoara corespund din punct de vedere tehnic şi al siguranţei în trafic.”

E ciudat să afirmi că problema pare să fie la cei care au făcut analizele medicale şi care susţin că vatmanul nu are nicio problemă medicală. Dar acest aspect pare să nu fi fost luat în discuţie.

 

Foto: Libertatea

Print Friendly, PDF & Email