Raportul de preluare a acţiunilor de la fosta Politehnica Timişoara, contestat de Curtea de Conturi

Inspectorii financiari consideră că administraţia judeţeană a dat bani pe acel raport de evaluare, nerespectând principiile eficacităţii cheltuielilor bugetare

stadionCurtea de Conturi continuă să aibă obiecţii legate de modul în care Consiliul Judeţean Timiş a decis să preia acţiunile de la fosta echipă de fotbal Politehnica Timişoara. Într-un raport recent contestă chiar oportunitatea evaluării care a stat la baza acestei asocieri.

 

O evaluare care nemulţumeşte Curtea de Conturi

Într-un raport publicat recent, Curtea de Conturi contestă oportunitatea evaluării care a stat la baza deciziei Consiliului Judeţean Timiş de a prelua acţiuni de la fosta echipă de fotbal Politehnica Timişoara. Inspectorii financiari reproşează administraţiei judeţene că a cheltuit peste 130.000 de lei pentru evaluarea făcută pentru preluarea acţiunilor, neglijând principiile eficacităţii cheltuielilor bugetare. În raportul Curţii de Conturi se precizează că la CJ TImiş au fost angajate şi efectuate plăţi cu nerespectarea principiilor economicităţii, eficienţei şi eficacităţii cheltuielilor bugetare, “reprezentând prestări de servicii de analiză şi consultanţă în vederea preluării acţiunilor clubului sportiv SC Politehnica SA Timişoara”. Deocamdată, CJ TImiş nu a părut să aibă obiecţii legate de justeţea concluziilor Curţii de Conturi.

Consilierii judeţeni aşteaptă în continuare rapoarte detaliate de activitate de la ACS Poli

De altfel, şi în noua formulă cheltuielile legate de fotbal ale administraţiei judeţene cauzează în continuare controverse. În plenul CJ Timiş apar frecvent discuţii legate de finanţarea din bugetul CJ Timiş a noii echipei de fotbal ACS Poli. Mai mulţi consilieri judeţeni au precizat că, deşi au cerut o prezentare detaliată a cheltuirii banilor alocaţi clubului sportiv, solicitarea lor a fost ignorată în mod repetat. Aceştia spun că au cerut Direcţiei Buget-Finanţe din cadrul C.J. Timiş să prezinte lunar execuţia bugetară la ACS Poli Timişoara, menţionând că s-a observat că se merge în continuare pe o prezentare ambiguă a cheltuielilor, care sunt făcute publice ca şi un total, care nu e relevant, şi consideră că ar trebui să se prezinte defalcat pe ce se cheltuie aceşti bani. 

Aceiaşi consilieri au mai spus că aşteaptă şi o clarificare a bugetului de venituri şi cheltuieli a echipei timişorene, după promovarea în Liga I, ţinând cont de sumele mai mari care pot fi încasate din publicitate şi de drepturile de difuzare a meciurilor, precizând că, până la urmă, asocierea CJ Timiş nu presupune doar obligaţii, ci şi drepturi.

Georgeta Rus“În ciuda solicitărilor noastre repetate, nu ni s-a prezentat niciun raport detaliat al acestor cheltuieli. De fiecare dată, conducerea CJ Timiş ne răspunde că, de fapt, clubul, are activitatea sa independentă. Noi vom continua să cerem acele situaţii financiare detaliate, pentru că suntem finanţatori şi trebuie să ni se spună pe ce se dau banii, mai ales că echipa merge cum merge. Şi, deşi am cerut în mod succesiv acest lucru se refuză să ni se prezinte un raport de buget defalcat şi amănunţit”, ne-a declarat consilierul judeţean PD Georgeta Rus.

Şi la penultima şedinţă de plen, atunci când s-a discutat de către administraţia judeţeană proiectul de hotărâre care viza realizarea unei instalaţii de încălzire la nivelul gazonului, din fondurile clubului ACS Poli, cu racordurile electrice necesare realizate de către Direcţia de Prestări Servicii a administraţiei judeţene, mai mulţi consilieri judeţeni au solicitat să li se prezinte raportul şi bilanţul activităţii clubului ACS Poli, ţinând cont de faptul că administraţia judeţeană a fost în anul 2013 unul dintre principalii finanţatori ai clubului.

În mod surprinzător, conducerea CJ Timiş a părut să nu agreeze prea mult această solicitare, motivând-o cu nevoia de a se face… economie de hârtie. “După cum ştiţi, aprobăm acum bugetul şi urmează ca la şedinţa următoare să primim de la toate instituţiile din subordine o informare în acest sens. Nu ştiu dacă vom solicita şi asociaţiilor cu care colaborăm pentru că bilanţul si raportul de activitate pentru fiecare în parte cuprind un volum foarte mare de documente, iar acestea trebuie, la rândul lor, multiplicate în 37 de exemplare”, a precizat atunci preşedintele CJ Timiş, social-democratul Titu Bojin.

Print Friendly, PDF & Email