Raed Arafat, la Timișoara: „România face faţă mai bine unor accidente colective decât în urmă cu câţiva ani”

Raed Arafat Foto Opinia TimisoareiRaed Arafat s-a aflat azi la Timişoara, unde a participat la o conferință international pe tema siguranţei la concerte şi evenimente.

 

Dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, a declarat, azi, la Timişoara, că legislaţia privind situaţiile de urgenţă este foarte stufoasă, anumite reglementări existând în diverse legi şi ordine şi, din acest motiv, este necesară o singură lege pentru acest domeniu. „Legislaţia este foarte stufoasă. Anumite reglementări se regăsesc în anumite legi sau în anumite ordine. Acum lucrăm să punem aceste lucruri o singură lege. Lucrăm la documente care sunt mult mai concrete, mult mai coerente, astfel încât cine citeşte documentul să nu mai trebuiască să mai caute în încă zece documente”, a anunțat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, citat de Hotnews.

Dr. Arafat a fost prezent azi la Timișoara, la conferinţa Rehesaco, pe tema siguranţei la concerte şi evenimente. La conferinţa Rehesaco au participat mai mulţi experţi din Germania şi Marea Britanie, specializaţi în organizarea de evenimente şi festivaluri sau controlul mulţimilor, şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Banat.

Raed Arafat consideră acest eveniment este important deoarece cei prezenţi pot învăţa din experienţa experţilor străini: „Eu cred că evenimentul este extrem de important, mai ales pentru lecţiile învăţate de la alţii. Au fost prezentări care au arătat aspectele de securitate, siguranţă şi prin ce trec alte ţări. Colegul din Marea Britanie (Steve Allen, expert în controlul mulţimilor – n.r.) a fost genial la modul cum a trecut el prin diferite situaţii şi alţi colegi prin diferite situaţii. Sunt reguli care s-au învăţat pe parcurs. Aspectul transformării pompierilor din Marea Britanie în agentul care forţează aplicarea anumitor reguli – acest lucru se întâmplă acum în România. Pompierii nu aveau arma suficient de puternică să se impună. De când a început modificarea legislativă, la mijlocul anului trecut, pompierii au această armă.”

În opinia lui Raed Arafat, pentru proprietarii de cluburi şi baruri este important să înţeleagă că trebuie să lucreze cu pompierii, nu să fie constrânşi prin amenzi să ia măsuri de siguranţă a clienţilor. În privința proprietarilor, a mai spus secretarul de stat în MAI, e important ca și aceștia să înţeleagă aspectul de siguranţă a cetăţeanului şi să o ia în serios. „Dacă doi parteneri lucrează împreună şi realizează lucrurile corect, nu mai ai ce să te duci să impui, să amendezi sau să se respectă ainchizi un local. Când nu ceste reguli ajungi la obligativitatea de a lua măsuri”, a explicat Raed Arafat.

Pe de altă parte, secretarul de stat consideră că în acest moment Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă pot face faţă mai bine unor accidente colective decât în urmă cu câţiva ani, însă acest lucru depinde şi de locul în care se petrece acel accident. „România, din punctul meu de vedere, are o capacitate de a face faţă la astfel de evenimente mai bună decât acum câţiva ani. Orice incident, orice situaţie este unicat şi nu se copiază identic cu altă situaţie. Capacitatea de a interveni în România este destul de mare. Acum depinde de unde apare situaţia, în Bucureşti, Cluj, ori Timişoara ori într-un oraş mic. Este imposibil ca fiecare oraş mic să aibă echipele de intervenţie pregătite să intervină în cinci minute la un accident colectiv. Sistemul este adaptabil şi flexibil, a concluzionat Raed Arafat.

 

Print Friendly, PDF & Email