Raed Arafat, după tragedia de la Timişoara: „Se evacuează blocul şi vor fi investigaţi medical toţi locatarii”

Sursă foto: Facebook Raed Arafat

Secretarul de stat din Ministerul Administraţiei şi Internelor Raed Arafat anunţă că s-a întrunit Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă în cazul de la Timişoara, unde trei persoane, dintre care doi copii, au decedat, iar altele sunt internate în spital, în urma unei presupuse dezinsecţii realizate într-un bloc, potrivit Agerpres.

 

Raed Arafat a anunţat că se evacuează întregul bloc de pe strada Mioriţa nr. 10 şi toate persoanele din acel imobil vor fi investigate medical.

Se evacuează blocul la acest moment. Vor fi investigate toate persoanele şi vor fi cazate în altă parte până se elimină riscul unei intoxicaţii. Au fost trimise echipe de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă din Timiş şi din alte judeţe, echipe CBRN (Cercetare Biologică, Radiologică şi Nucleară – n.r.) care să facă investigaţiile, pe lângă acestea şi Direcţia de Sănătate Publică. Avem, din păcate, cei trei decedaţi şi mai avem încă adulţi şi copii internaţi cu simptomatologie mai uşoară, dar care sunt internaţi la acest moment în Spitalul Judeţean şi Spitalul de Copii”, declară Raed Arafat, citat de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, Elena Megherea, declară că ISU Timiş a fost informat de Unitatea Primiri Urgenţe a SMURD referitor la situaţia apărută la adresa din Timişoara, strada Mioriţa nr. 10. „Există suspiciunea unei cauze toxice. UPU SMURD a anunţat Direcţia de Sănătate Publică şi Poliţia”, mai spune Elena Megherea.

Din partea ISU Timiş s-a deplasat, azi, echipajul CBRN pentru cercetare. La ora 14, a fost convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi s-a stabilit evacuarea întregului bloc. De asemenea, 14 persoane au fost transportate la Urgenţe, pentru efectuarea analizelor medicale care se impun, ca măsuri preventive. În fiecare locuinţă a blocului se efectuează măsurători.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Timişoara, dr. Florin Crişan, declară, citat de Agerpres, că primul apel care are legătură cu tragedia s-a înregistrat sâmbătă: „De sâmbătă au fost apeluri din acest imobil, dar părinţii primului copil decedat, în vârstă de trei ani, au refuzat transportul la spital, sâmbătă dimineaţa, iar seara au revenit cu telefonul pentru aceleaşi simptomatologii – inapetenţă, vărsături – şi a fost transportat la spitalul de copii, unde a decedat pe secţie. La celălalt copil, nou-născutul, era suspiciune de aspiraţie (înecat cu laptele – n.r.). Atunci, nimeni nu se gândea la o intoxicaţie. A ajuns tot la spitalul de copii unde s-a declarat decesul. Mama copilului de trei ani a făcut un apel luni dimineaţă la ambulanţă, cu aceeaşi simptomatologie, s-a stopat cardiorespirator, a fost resuscitată, dar s-a stopat din nou şi s-a declarat decesul.”

Toţi locatarii blocului din Timişoara, din care mai multe persoane au ajuns la spital cu probleme digestive, au fost evacuaţi şi vor putea reveni doar după ce ISU Timiş vor verifica întregul imobil. Şefa Direcției de Sănătate Publică Timiș, Cornelia Malac, anunţă că de la fața locului s-au luat probe de apă și se verifică documentele firmei care a realizat dezinsecția.

Potrivit unora dintre locatari, situaţia ar putea avea legătură cu o dezinsecţie care s-a făcut în acel imobil.

 

Print Friendly, PDF & Email