Radu Paraschivescu, despre „Maimuţa carpatină”, la Timişoara

Radu ParaschivescuRadu Paraschivescu îşi aşteaptă cititorii din Timişoara, joi, 6 martie, de la ora 18, la o discuţie despre noul său volum, „Maimuţa carpatină”.
 

Lansarea de carte, care va avea loc la Librăria „Cartea de nisip”, de pe str. V. V. Delamarina nr. 1, va fi urmată de o sesiune de autografe. Invitaţi speciali ai acestui eveniment sunt Adriana Babeţi şi Robert Şerban.

În cele treizeci de texte din Maimuţa carpatină, Radu Paraschivescu încearcă să găsească explicaţii pentru câteva fenomene care ne colorează strident viaţa de zi cu zi: voluptatea excesului, tabloidizarea zonelor pe care le credeam necontaminabile, triumful antimodelelor, comportamentele papuaşe etc. Cu toate acestea, Maimuţa carpatină – un volum apărut la Editura Humanitas – nu e scrâşnetul unui ciufut, ci mai degrabă expresia unei speranţe. Aceea că normalitatea va înceta – nu se ştie când şi nu se ştie cum – să aibă statut de excepţie.

După douăzeci şi patru de ani de viaţă liberă, România e tot în tranziţie. Ea îşi aminteşte de unde a plecat, dar nu mai ştie exact – dacă o fi ştiut vreodată – unde îşi propune să ajungă. Mereu pe drum, eternă şi fascinantă pentru unii, pur şi simplu surprinzătoare pentru alţii, România de azi e un spaţiu în care se amestecă toate culorile, sunetele şi aromele. Dincolo de verdicte şi generalizări, dincolo de exasperări de-o zi şi bucurii de-o oră, un lucru e sigur: trăim într-un spaţiu unde plictiseala nu e doar interzisă, ci şi imposibilă. Prin comparaţie cu România de-acum douăzeci de ani, cea de azi e veselă şi, vorba cântecului, «cu bujori în obrăjori». Prin raportare la ideal, avem, fireşte, motive de încruntare”, spune Radu Paraschivescu.

La Humanitas, „domiciliul lui profesional”, cum îl numesc editorii, Radu Paraschivescu publică nişte cărţi de „Râsul lumii”. Este autorul a 12 volume, pe care le-a publicat începând cu anul 2000: Efemeriada (Libra, 2000), Balul fantomelor (RAO, 2000) (reeditare Humanitas, 2009), Bazar bizar (Maşina de Scris, 2004, reeditare Humanitas, 2007), Fanionul roşu (Humanitas, 2005), Ghidul nesimţitului (Humanitas, 2006), Fie-ne tranziţia uşoară – perle româneşti (Humanitas, 2006), Mi-e rău la cap, mă doare mintea – noi perle de tranziţie (Humanitas, 2007), Cu inima smulsă din piept (Humanitas, 2008), Dintre sute de clişee (Humanitas, 2009), Fluturele negru (Humanitas, 2010), Toamna decanei. Convorbiri cu Antoaneta Ralian (Humanitas, 2011), Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri (Humanitas, 2012).

Print Friendly, PDF & Email