Radu Beligan, din nou pe scena Naţionalului timişorean. La 97 de ani.

Radu Beligan in Egoistul Foto modernism.roRadu Beligan, artistul care, din 2013, deține recordul de a fi cel mai longeviv actor în activitate încă pe scena unui teatru, atestat de Guinnes World Records, revine la Timișoara. În rolul lui Leon Saint-Pe, pe care l-a interpretat de peste 300 de ori.

 

La cei 97 de ani ai săi, Radu Beligan străbate România într-un nou turneu. „Doar trei ani îl mai despart de centenar, însă de scenă, de fiorul pe care pasiunea pentru teatru i-l insuflă de o viață, nimic nu-l desparte”. Aşa-i fac intrarea maestrului Radu Beligan, pe scena Naţionalului timişorean, organizatorii spectacolului Egoistul. Spectacolul va avea loc luni, 9 noiembrie, de la ora 19, pe scena Teatrului Național din Timișoara.

Intriga Egoistului este construită în jurul relaţiei unui dramaturg cu cei din jur, fie ei prieteni sau membri ai familiei. Cu toţii se uită cu jind  la “creator”, aşteptând de la acesta un cec, cu o cât mai mare sumă înscrisă pe el. Pentru că sumele mici ar fi o dovadă de egoism din partea unui om de valoarea dramaturgului, iar aşa ceva este total exclus.

Egoistul este un spectacol extraordinar în care îl revedem pe maestru nu numai în calitatea de interpret al rolului principal, dar şi într-o alta, la fel de apreciată, cea de regizor. Sub bagheta sa prinde viaţă casa de sfârşit de secol XX a unui celebru dramaturg, prin care se perindă toţi apropiaţii acestuia pentru a obţine mult râvnitele… autografe, pe cecuri de 20 de mii de franci. Cu replici de un firesc fermecător se construieşte o poveste comică, presărată cu panseuri spirituale care, până la final, conturează fidel destinul şi filosofia de viaţă a unui om care a trăit dăruindu-se generos unei lumi prea puţin dispusă să-l înţeleagă”, spun organizatorii.

Leon Saint-Pe este un scriitor de piese de teatru de succes, în amurgul vieţii, care are o familie cu copii mari, o amanta mult mai tânără şi un prieten din copilărie, interesaţi cu toţii doar de banii lui şi de serviciile pe care el le poate face fiecăruia. Două fete şi un baiat fără pic de dragoste filială, leneşi şi fără scrupule şi o soţie manipulatoare şi interesată, asta e familia lui pentru care el reprezintă doar “banca” pe care o hărţuiesc de câte ori pot pentru a o stoarce de bani. Amanta, Ileana Olteanu, interpretată de Medeea Marinescu, o mult prea tânără aspirantă la statutul de actriţă, stă cu el doar pentru ca el să-i deschidă uşile spre roluri mai importante, neezitând însă să-l schimbe urgent cu singurul lui „prieten” din copilarie (Damian Crâşmaru) care îl stoarce de bani prin şantaj sentimental cu unica amintire din copilăria lor (pantalonaşii albaştri scurţi) şi care îşi cumpără premiul de “mare scriitor” deşi scrie “ermetic” şi fără talent… Singurul personaj dezinteresat este doctorul (Tomi Cristin), care îşi permite să disece lucrurile la rece şi să-i recomande pacientului său să se ferească de relaţiile de familie.

Egoistul este ultima piesă a lui Jean Anouilh, scrisă în 1981. Un fel de piesă testament. „Este opera unui om care ştie că va pleca şi ne înfăţişează viziunea lui asupra lumii contemporane, o viziune lucidă, puţin cinică, despre viaţă şi moarte, despre iubire şi căsnicie, despre părinţi şi copii, despre sănătate şi boală, despre prietenie, despre egoism şi generozitate şi, nu în ultimul rând, despre teatru şi dramele lui contemporane. Toate acestea cu un umor exploziv, o replică strălucitoare şi o eleganţă verbală rar întâlnită”, mai spun organizatorii spectacolului. 

Biletele pentru unica reprezentație în acest an la Timișoara a spectacolului Egoistul costă, în funcție de loc, între 80 de lei, 100 de lei și 120 de lei, fiind deja puse în vânzare la Agenția Operei.

Print Friendly, PDF & Email