Radio Art Encounters: Curs de jurnalism radio, la Timişoara

Cu ocazia organizării la Timișoara a celei de-a treia ediții a Bienalei de artă Art Encounters este lansat un curs dedicat artei radio și interviurilor de artă. La ediţia anterioară a avut loc un curs despre mecanismele artei contemporane și scrierea de artă.

 

Asociaţia Culturală Contrasens în parteneriat cu Fundația ArtEncounters organizează, în preambulul celei de-a treia ediții a Bienalei de artă Art Encounters, care va avea loc în perioada 20 septembrie – 27 octombrie, un curs dedicat artei radio și interviurilor de artă. Cursul este conceput și condus de criticul și istoricul de artă Daria Ghiu.

Să vorbești despre artă, fără ajutorul imaginilor, iată provocarea. Să îl plasezi pe ascultător în mijlocul atelierului artistului, în mijlocul lumii artistice a acestuia, să știi să îi adresezi artistului întrebări care să deschidă către răspunsuri generoase, să creezi conexiuni dincolo de artă – pentru toate acestea e nevoie de experiență și învățare”, explică organizatorii.

Cursul, menţionează ei, își propune să exporeze importanța istorică a mediului radiofonic și potențialul acestuia, să formuleze sfaturi utile și să explice modul în care se construiește un interviu – de la cercetarea preliminară, tipuri de dialoguri, la formularea întrebărilor și realizarea propriu-zisă a acestuia.

„Vă propunem trei zile de atelier în care vom aborda radioul, înregistrarea de teren și interviul din diferite perspective: istorică și actuală; teoretică; dinspre vizual, acel «vizual» care ne înconjoară și, uneori, ne domină. Cele trei zile de atelier vor prilejui și întâlnirea cu unii dintre protagoniștii scenei de artă timișorene, într-o încercare de cunoaștere profundă și atentă a acesteia. Vom învăța împreună să exporăm atât lumi artistice și expoziții de artă, cât și orașul Timișoara”, mai transmit reprezentanţii Fundației ArtEncounters.

În urma acestui curs, va fi creat un podcast special, unde vor putea fi ascultate interviuri realizate de cursanți, interviuri care vor fi dedicate atât unora dintre artiștii participanți la ediția din septembrie a Bienalei Art Encounters (artiști care vizitează Timișoara deja de la începutul acestui an), cât și unui număr de artiști și istorici de artă din mediul local, cu un rol important pe scena de artă timișoreană.

Daria Ghiu lucrează ca jurnalist de artă (reportaje, transmisiuni în direct, cronici de artă, interviuri) pentru Radio România Cultural, din anul 2008. Din ianuarie 2017 este realizatoarea emisiunii Arte frumoase, difuzată în fiecare sâmbătă, între orele 18.30 și 19, la Radio România Cultural.

Cursul, gratuit, va avea loc la Timișoara, la sediul Fundației Art Encounters (Casa Isho, de pe bd-ul Take Ionescu nr. 46C), în perioada 9 – 11 martie și se adresează tinerilor studenți sau absolvenți din Timișoara. Experiența în jurnalism nu este obligatorie, dar constituie un avantaj, tarnsmit organizatorii.

Cei interesați pot trimite, până vineri, 1 martie, aplicațiile prin e-mail la adresa contact@artencounters.ro, fiecare aplicație trebuind să conțină un CV actualizat şi o scrisoare de intenție (maximum 2000 de semne cu spații, format pdf) despre dorința de a participa la acest curs și interesele personale pentru fenomenul artei contemporane. Rezultatele vor fi anunțate luni, 4 martie.

Print Friendly, PDF & Email