Puţin peste jumătate din suprafaţa drumurilor naţionale şi a autostrăzilor, acoperită cu contracte de deszăpezire

Ministrul Delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, anunţă că s-au încheiat contracte de deszăpezire pentru 56 la sută din kilometrii de drum naţional şi autostradă din România, urmând ca până în 15 noiembrie să fie finalizate toate contractele.

„Nu au mai venit firme, pentru că nu se mai poate fura”

deszapezire1„În acest moment, avem acoperiţi cu contracte de desză­pezire 56 la sută din kilometrii de drum naţional şi au­tostradă. Sunt peste 9.000 de kilometri acoperiţi cu contracte. Până în 15 no­iembrie vom acoperi res­tul rămas până la sută la sută”, dădea asigurări, zilele trecute, Dan Şova, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, firmele nu s-au mai arătat la fel de inte­resate ca în alţi ani să participe la licitaţiile pentru atribuirea contractelor de deszăpezire. Motivul pentru care nu au mai venit atâtea firme, estimează el, este că „în timpul nostru nu se mai fură ca în timpul doam­nei Boagiu, ca să vă spun direct. Nemaiputându-se fura ca în timpul doamnei Boagiu, toate firmele care nu mai pot să fure la sare şi la nisip au devenit mai puţin interesate”.

Doar 25 la sută nisip

În plus, el a precizat că s-a luat decizia ca în iarna 2013 – 2014 la desză­pezire să se fo­losească 75 la sută sare şi numai 25 la sută nisip. „Acest fapt are trei beneficii. În primul rând, sarea a­ceas­ta şi clorura de calciu care se pune de la minus 8 grade în jos nu uzează stratul de asfalt, spre deosebire de nisip, care distruge stratul de asfalt. În plus, vom elimina băieţii deş­tepţi şi de pe lângă C.N.A.D.N.R. care, primăva­ra, vin şi cer bani ca să strângă nisipul cu sacul de pe drumuri, pentru că el acolo rămâne după ce îl dai. Adică, trebuie să plăteşti de două ori, o dată să împrăştie nisipul, apoi să îl strângă, nemaivorbind de dis­trugerile şi asupra autovehicu­lelor. Al treilea lucru bun, în loc să cumpărăm nisip de la cei ca­re nu prea declarau la stat vân­za­rea nisi­pului, acum cumpă­răm material anti­de­rapant, adică sare, de la Salrom, adi­că ajutăm şi o companie mare de stat”, a declarat ministrul Şova. Potrivit aces­tuia, contractul cu Salrom este de 70 de milioane de lei.

Print Friendly, PDF & Email